Het al te bruin bakken

Stel; 25 cent van elke euro van je inkomen gaat naar eten. Brood, je belangrijkste eten, wordt door de bakker in de nacht, ver van de dagelijkse realiteit, ouderwets gebakken. De keuze is bruin of bruin en onbetaalbaar of onbetaalbaar. En hij bakt er niks; 1 op 20 broden zijn onverkoopbaar (faalkosten). Ondertussen leid jij honger….

Dat kan toch niet? Zou je zeggen. Wel op de woningmarkt. In tijden van woningschaarste wordt de prijs van een nieuwbouwhuis simpelweg te hoog (gemiddeld minimaal 4 ton) en stokt de verkoop. Grondkosten zijn hoog en de faalkosten minimaal 5 procent, en bouwers accepteren dat.

Holland op zijn smalst; betaalbare nieuwbouwwoningen van 3 meter breed. In Culemborg gaan deze “halfjes surrogaat” als zoete broodjes over de toonbank. Westergouwe zakt niet af naar dit niveau; de grond zakt daar al voldoende. Onder niveau op niveau wonen, met het hoogste gemiddelde inkomen van Gouda, maar dan wel meer in de rij dan (half) vrijstaand.

Wanneer zorgt de gemeente Gouda eindelijk voor meer (betaalbare) nieuwbouwlocaties? Net zoals bijvoorbeeld de spoorzone waar na veel wikken en wegen eindelijk (ook) gewoond mag worden. En bruin is ook zo bruin; wees dus creatief en maak van kantoorwijken woonwijken, maak tijdelijke woningen mogelijk, zorg versneld voor vergunningen etc. etc.

Sommige zien het (ochtend) licht en gaan voor een breder aanbod, minder faalkosten en slimmere methoden en dus scherpere prijzen zonder verlies van kwaliteit / kwantiteit. Er zijn zelfs al bouwers die betaalbaar bouwen als missie hebben. Op de vraag waarom: het bouwen van vooral dure woningen is simpelweg niet meer houdbaar.

Ik vraag me af; “Wie wordt er nog meer op tijd wakker?”

(ook geplaats in de Goudse Post van 5 juni 2019)