De blik op 2017?

Voor architectuur naar de chocolade fabriek? Terwijl het zo mooi had kunnen zijn; een filmhuis in het bioscoopcomplex centraal gelegen in het centrum van Gouda. Maar voor bijvoorbeeld het architectenfilmfestival (zie ook mijn column van 9 november) zul je in de toekomst naar de chocolade fabriek moeten gaan. En dit terwijl de stoeltjes in de oude bioscoop alweer ruim twee jaar stof staan te happen

En over happen gesproken. Een (wel of niet van plastic) vorkje prikken in het centrum? Je krijgt steeds meer mogelijkheden buiten het centrum. Het begon met het vertrek van “de mac” van de kleiweg. Werelds eten we nu bij de go stores. “Beren en Kippen” vind je in 2017 op de Harderwijkerweg (Goudse Poort). Gelukkig kunnen we genieten van onze markt op een van nieuwe terrassen die in 2016 zijn gerealiseerd wel met de milieubelastende verwarming.

En als je uberhaupt nog naar de winkel gaat hoef je daar steeds minder vaak voor naar het centrum. Een concentratie op een aantal hoofdstraten is de trend. De kleiwegpassage in Gouda is al weer een tijdje dicht. En nu is de V&D doormidden gehakt. Hoe het ook anders kon, kon je eerder dit jaar lezen in een van mijn columns. De toekomst van de achterzijde van het pand op de agnietenstraat is ongewis. Ook de helft van de tegenoverliggende winkelpassage staat leeg.

Ook in 2016 schreef ik vaak over het milieu in Gouda. Want als we nog een winter krijgen zullen in onze monumentale binnenstad dan ook weer menig gas- en elektrameter overuren maken. Nu heb ik wel begrepen dat de gemeente in 2017 komt met extra voorlichting (financiële en praktische) en ondersteuning om de huidige woningen wat energie zuiniger te krijgen.

Extra voorlichting kun je natuurlijk ook weer krijgen op de duurzame duurzame huizenroute 2017. Want een nieuw jaar beginnen is toch heel wat eenvoudiger dan begint met duurzaam enerige bewust wonen. Spouwmuurisolatie, HR++ glas, balansventilatie installeren of toch een warmte pomp aanschaffen? Info ontvang je wederom op duurzame huizenroute

Dit jaar wordt begonnen met de volgende fase van Westergouwe. Ik durf niet te gokken op een trendbreuk. Het “rijtjes bouwen” waarbij keurig voldaan wordt aan alle regeltjes zal wel door gaan, waarbij nauwelijks ruimte is voor energiebesparende maatregelen en wensen van kopers. En hoeveel breuken in het metselwerk en stucwerk krijgen we nog in Gouda? Zoals je kon lezen in mijn column van 7 december 2016 weten ze op bijvoorbeeld de IJssellaan, Uiverplein en sinds kort ook op de Plateelstraat dat ze in Gouda wonen. Maar wie volgt er in 2017?

Wat zeker volgt is de sloop van de Turfmark kerk. Ik schat zo in dat dit jaar, 2017, lekker en figuurlijk de kogel door de kerk gaat. Je kon al eerder lezen over hoe ik de toekomst zag.

En tenslotte de woningmarkt anno 2017. De regels zijn sinds 1 januari verder aangescherpt. Desondanks verkopen de woningen in de binnenstad steeds beter. Maar hoe zal 2017 verlopen voor de eigenaar voor “de woning” voor minder dan 30m2 in Gouda centrum voor een vraagprijs van “slechts” 70.000 euro “centraal gelegen met uitzicht op de fraaie Sint-Janskerk”. Of die leuke parkeerplek in Gouda met een parkeerbox? Vijftig vierkante meter voor 50.000 euro (naar nu ik weet zonder walk in closet, kookeiland of jaren dertig kamer-en-suite). Zie ook mijn column van 29 november. Ze zijn nog niet verkocht.

Wellicht met hulp van de pas begonnen makelaar worden die in 2017 wel verkocht.

Een interessante beschrijving van Gouda lezen? Kijk dan eind deze week in Goudse Post of op deze website.