Gouda: (voorzichtig) positief?

Ik heb het niet over de politieke perikelen maar de woningnood die zich, ook in Goudse, steeds meer manifesteert. Er moet gebouwd, gebouwd en nog eens gebouwd worden. Want alhoewel de huizenprijzen enigszins stabiliseren in onze provincie blijft de prijs van appartementen maar stijgen.

Terwijl er diverse leegstaande gebouwen en gronden (tijdelijke) goede invullingen zouden kunnen krijgen geeft het Huis van de Stad niet thuis. Ook over duurzaamheid hoeven we niet echt aan te kloppen bij de gemeente. Alhoewel, door “maak-gouda-duurzaam” worden we gestimuleerd om duurzamer te denken. De rest is vooral aan “de markt”.

Na het gepolder in de polder over een paar blokjes verplichte gasloze woningbouw wordt het eigen initiatief om gasloos te bouwen van Mozaiek overgenomen door de Turfmarktkerk eigenaar; het nieuwe gebouw wordt gasvrij en krijgt zonnepanelen. Daarnaast wordt het pand 100% gebruikt voor wonen.

Meer mogelijkheden voor wonen ook boven de voormalige Kijkshop en wellicht ook in het Vroom en Dreesmann pand. Wonen boven winkels wordt ook bevorderd door White House Development. Daarnaast krijgen hun plannen voor het voormalige Weeshuis met o.a. appartementen in het oude archief steeds meer vorm. AM-projectontwikkeling is druk bezig met 26 nul-op-de-meter woningen en 98 appartementen op het Sint-Jozefziekenhuis terrein. En marktpartijen staan te popelen om Westergouwe verder vol te bouwen.

En de gemeente? Die gaat dit najaar een kavel uitgeven naast het station. Het bestemmingsplan staat de bouw van kantoren en commerciële functies toe, alsof we die niet genoeg hebben. De gemeente Gouda overweegt, ja overweegt, er ook woonfuncties aan toevoegen.

Hoe gaat dat dan in ander gemeentes? Daar betaal je geen leges als je duurzaam en energiezuinig (ver)bouwt. Woningstichtingen laten met hulp van gemeentes tijdelijke woningen neerzetten. Weer andere gemeentes hebben milieuzones. En dan heb je ook gemeentes die koploper zijn op het gebied van transformatie mede dankzij het versnellen van procedures.

Hopelijk wordt er nog een goede passage wonen&duurzaamheid opgenomen in het toekomstige coalitieakkoord!