Ambities

Doen we het voor ons zelf? De jonge generatie, die al helemaal niet aanwezig is? Of voor de gemeentelijk ambitie? Zo vroeg ik het me af op de gemeentelijke voorlichtingsavond in het plaatselijke bejaardenhuis?. De gemeentelijke voorlichter; in een paar uurtjes bent u bijgepraat en kunt u naar huis om toch echt te beginnen met verduurzamen, want de gemeente wil CO2 neutraal worden. Wat dat dan ook precies is. En dat tegen de tijd, zo realiseerde ik me, dat wij aanwezige ook in het bejaardenhuis wonen.

“u moet zich meer duurzaam gedragen in huis” vertelde de vrijwilliger “ik ben geen bouwkundige maar kan u wel een advies geven dat u best wel een behoorlijke besparing kan opleveren, en een leuke attentie” (duurzame kerstverlichting?). Zo’n buitenkansje mochten we niet laten lopen.

Een uitgebreid rapport met een woningverbetersplan voor onze woning. Dat moesten we echt doen volgens de deskundige en tevens aannemer. Niet om prettiger te wonen maar we zouden wel energie en natuurlijk een heleboel geld besparen…. Dankzij de kleine investering, minimaal zo’n 15 duizend pietermannen, konden we heeel veeel geld besparen. En dan kunnen we gerust de kachel wat hoger zetten. Want tegen een kleine meerprijs werd de besparing gegarandeerd. Alsof je een nieuwe auto koopt en voor 1000 euro meerprijs je de garantie krijgt dat hij ook echt rijd.

Maar ik wil dat niet. Ik wil met (kleine stapjes) zelfgekozen energiebesparingen mijn steentje bijdragen en tegelijkertijd wil ik dat er wat gedaan wordt aan bijvoorbeeld water / vocht / tocht overlast in mijn huis. Ik wil een betrouwbare Goudse aannemer. Ik wil geïnformeerd worden over energie besparings gadgets. Ik wil objectieve betrouwbare informatie ontvangen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan wat ik en mijn buren wel zouden willen. Want volgens mij draait het vooral om onze eigen ambities zoals een normaler klimaat, geen verdere daling van Gouda t.o.v. het standaard zeeniveau en geen chinese toeristen met mondkapjes omdat hier ook de luchtkwaliteit slecht is. En dat alles voor nu en de toekomstige generaties.