Wonen, werken en recreëren in de binnenstad?

Zelf woon ik in Gouda. De laatste tijd loop ik altijd wat triest door onze historische binnenstad….thuis heb ik nog een ansichtkaart; waarop Kleiwegkerk, een Gouds echtpaar en lokale slagerij.  Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar ‘t is Gouda waar ik geboren ben. Deze binnenstad, ik weet nog hoe het was, ons eigen knusse raadhuis op de markt, de bioscoop met vrijwel ernaast de  kroeg, het baden in historie bij een bieb-bezoekje.

Maar blijkbaar was het verkeerd. En nu zitten we op de verkeerde weg. Want ziet, hoe arm het leven is. De massagesalon, een atelier, de corona teststraat en nog een mini-supermarktje. Welkom op de Kleiweg, dé winkelstraat van weleer. Winkelen in betonnen dozen. Met flink veel glas en goedkope bouwmaterialen. Met veel leegstand omdat men wacht op het rendement van weleer. Wonen in winkels zelfs wellicht op de Kleiweg om dat een “normale” woning te duur is. Het vele etalageglas dicht geplakt dan kun je tenminste niet zien hoe of het bankstel staat bij Mien.

Ik heb ze nog gekend ze kochten hun binnenstad pand voor een “cent”. De bovenwoning leeg en een haast onbetaalbare winkelhuur. Wisselgeld voor broodnodige gevelrenovatie is het accepteren van 15 meter lange supermarkt gevel op de Markt. Ik weet wel, het is hun goeie recht. Maar het maakt me wat melancholiek.

Ik zie ook goede ontwikkelingen; leegstaande bovenwoningen worden weer bewoonbaar gemaakt en bestaande winkels krijgen mooie puien.

Ik zou zeggen; politiek klit wat bij elkaar met (nieuwste) wetgeving en stimuleert dat alles in gebruik is. Een binnenstad kerngebied voor ondernemers op de begane grond en erboven wonen. Bestaande ondernemers behouden hun rechten. Geen acceptatie meer van de macht van de belegger maar meedenken met de lokale ondernemer en woningzoeker. Want weet u, het is ons goeie recht, een mooi winkelhart en volop betaalbaar wonen in de binnenstad. De nieuwe tijd, net wat u zegt. 

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Advies nodig bij de verbouwing van een winkel tot jouw thuis? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.

Wanneer ga jij eindelijk van het aardgas af…..

De verkenningswijken in Gouda zijn aangewezen. Woningeigenaren krijgen de schrik van hun leven. Niet omdat de overheid heeft bedacht om het aardgas te subsidiëren zoals in Duitsland. Maar wel heeft de overheid bedacht dat de aardgaskraan, juist bij hen, waarschijnlijk, zo snel mogelijk dicht moet.

De argumenten tegen dit voornemen zijn legio. Waarom wij en niet zij? De technieken zijn helemaal niet goed. Mijn huis is niet geschikt. Het kost 50.000 euro voor mijn woning. We zijn maar een druppel op een gloeiende plaat….

Laat het desnoods maar een druppel zijn maar dan wel op een inductie kookplaat. Het steeds grilliger wordende klimaat heeft dan wel zijn voordelen. Maar het kent meer nadelen. Zo komt soms het water met bakken uit de lucht en mede daardoor staat in menig binnenstadspand het water tot de (verhoogde) voordeur drempel.

En is het zo’n ramp? Om je huis tochtvrij te maken? Om flink te besparen op je stookkosten? Zorgen voor een betere toekomst? Zorgen voor een toekomstbestendige woning? Zorgen voor minder maandlasten?

Globaal 10 procent wordt al door overheid betaald. Gemiddeld is de spaarrente onder de 1 procent gedaald en zijn de huizenprijzen met zo’n 10 procent gestegen dus desnoods leen je bij. De financieringskosten zijn veelal minder dan verlaging van de energielasten. Daarnaast wordt het koopprijsverschil tussen een niet en wel verduurzaamde woning steeds groter.

Maar je kunt het natuurlijk ook met kleine stapjes doen. Mijn gaskookplaat heb ik vervangen door een inductiekookplaat. Daarnaast heb ik voor 4,5 mille zonnepanelen gekocht. Duizend euro hiervan heeft de overheid betaald. Daardoor zijn mijn gas- en elektriciteitsrekening met circa 500 euro per jaar gedaald. Daar kan geen spaarrekening tegenop!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Advies nodig bij het aardgas vrijmaken van je woning? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.