Centen…..

De soep wordt nooit zo heet gegeten; als ….maar de chocolade(melk) blijkbaar wel…De verbouwing van de chocoladefabriek kost zo’n driekwart miljoen (!). In al hun wijsheid hebben ze ook nog bedacht om er een verdieping af te halen. Zijn nu helemaal van het chocoladekopje gerukt. Verdieping erop, verkopen als woonruimte, en je houd waarschijnlijk zelfs geld over.

Ook bij de turfmarktkerk soap vliegen de tonnen over tafel. Het getouwtrek zal nog wel een tijdje duren. Wat zeker is dat het ons, Gouwenaren, geld gaat kosten en dat er voorlopig niets gebouwd gaat worden.

Wel wordt er weer in Westergouwe gebouwd aan de golfbreker en ook elders worden 5 meter onder zeeniveau mooie duurzame eengezinswoningen van een kwart miljoen of meer gebouwd. En die oudere stellen, die nog een betaalbare eengezinswoning bezetten? Zij verhuizen maar naar het enige plekje waarbij het nog enigszins veilig is bij een watersnoodramp? Helaas de hippe hoogbouw aldaar is vrijwel geheel verkocht. Wanneer worden de eerste senioren (patio) bungalows in Westergouwe eigenlijk gebouwd?

Oudere vermogende stellen kunnen wel terecht in hippe transformatie projecten. Ons Spaardersbad, mooi getransformeerd en voor veel geld verpatst en (vrijwel) opgeleverd. Het oude pand van de sociale woningbouwvereniging op de Achterwillenseweg is opgekocht door een projectontwikkelaar en nu in de verkoop met prijzen van circa € 4.000 de vierkante meter voor mooi duurzaam wonen. Transformatie kost gewoon veel is de reactie. Gevolg; vaak moeizame verkoop en dreigende leegstand. En de starters? Die kunnen feitelijk alleen terecht in de oude flatjes.

Economen noemen dat zo mooi “het dalende vertrouwen in de woningmarkt”. Enige lichtpuntje hiervan is de “afkoeling van de woningmarkt”. Oftewel de verwachting dat de prijzen minder hard zullen gaan stijgen.