Betaalbaar……

Best betaalbare nieuwbouwwoningen in Westergouwe….althans volgens de advertentie…. Circa 6 ton…exclusief badkamer met regendouche, het kookeiland, de stoffering en de aankleding van de lap opgehoogde grond.

Overgewaardeerde woninkjes van 75m2 in voormalige kantoorruimtes in het centrum. Vanaf een slordige 3 ton. Noem het de gekte van de woningmarkt. Echt gek wordt het echter als starter. Bij een modaal inkomen mag je zo’n 1,5 ton lenen. Dan wordt de keuze niet echt reuze.

De betaalbare sociale huurwoningsector dan? Helaas, of je verdient te veel of je moet wachten tot sint-juttemis. De vrije huursector dan? Wel vaak direct beschikbaar maar nog vaker onbetaalbaar met huurprijzen vanaf zo’n 800 euro….

Voor maandelijks 500 euro kun je ook ruim 1,5 ton lenen. Dan maar de regels versoepelen…..dat meer mensen meer mogen lenen / betalen….dat betekent nog hogere huizenprijzen… Eigenlijk is het simpel, verklein de vraag en vergroot het aanbod .

Dus niet alleen maar nieuwbouw in Westergouwe, Spoorzone en Gouda oost. Daarnaast meer winkels / kantoren verbouwen tot betaalbare gewilde woonruimtes. Echter gedoe zoals bij Knarrenhof en Lusthof, een Turfmarktkerksoap, een stikstofcrises en zand met of zonder PFAS in de raderen zal het proces wel vertragen.

Dan het oude bekende woonvergunningstelsel maar eens afstoffen om zo de vraag te verlagen? Woningen onder de 2,5 ton alleen beschikbaar voor Gouwenaren! Wellicht kan de politiek daar nog eens naar kijken.

Gesproken over de politiek… ik zie nog een alternatief….ga de politiek in. Als Kamerlid met als extraatje een wachtgeldregeling van meer dan modaal of als burgemeester met bijverdiensten van meer dan 1 ton. Is er in de politiek nog een plekje vrij?

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post; www.goudsepost.nl