Een willekeurig Gouds gezin in december…

Nu kaarsjesavond is geweest volgt het aftellen voor de “Grand Finale”. Kerst, oud en nieuw. Ze staan op de -pas opgehoogde- en alweer verzakte stoep.

Ik stel me een Gouds gezin voor…..De kleine meid is gelukkig. Nu ze door haar ouders op de hoogte gebracht is van de plannen voor Flappie dit jaar. (Flappie is pas volgend jaar op ideaal gewicht om….) Over de puberde zoon maakt vooral vader zich ongerust. Zoonlief heeft woensdag avond wat te doen. Hoe of wat wil hij niet zeggen. Hij gaat toch niet naar de Rainbow Night Skate op de Goudse ijsbaan…. Beide ouders voelen wel wat nattigheid.

En over nattigheid gesproken; afgelopen week las ons gezinnetje in de krant “De IJsseldijk voldoet niet aan de nieuwe landelijke veiligheidseisen”. En laten zij er nou net achter wonen. De voorbereidingen lopen van volgend jaar mei tot 2019, maar wanneer het klaar is stond er niet bij. De ouders overwegen om de DVD van de tv serie “Als de dijken breken” als kerstcadeau onder kerstboom te leggen. Een educatief cadeau kan nooit kwaad; kunnen ze zich een beetje voorbereiden op wat mogelijk gaat komen. Ook maken ze zich zorgen over de buitenversiering, als vandalen deze maar niet kapot maken. Je leest zulke rare verhalen vandaag de dag.

Vader en moeder hadden afgelopen zondag al fietsend een beetje willen wegdromen over een nieuwe woning die, zeker met de nieuwe hypotheekregels, net onbetaalbaar is. Naar de buiten-buitenwijk van Gouda, Wadinxveen, via het nieuwe fietspad door de nieuwe Groene Blauwe Zone. Maar die was die nog altijd dicht. Kwade tongen beweren dat ze al een tijdje aan het steggelen zijn over de kleine lettertjes in het contract. Misschien tijd voor een vredesduifje in deze tijd van “peace en vree”? Maar ja, dan moet er ook nog een wethouder een gaatje in zijn agenda hebben om het lintje door te knippen. Melanie Schultz van Haegen heeft nog wel zo vlak voor de kerst tijd om even naar Gouda te komen voor een lintje. De nieuwe Gouwekruising en de Moordrechtboog worden a.s. donderdag door haar officieel geopend. Floor Vermeulen, gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie mag meekijken.

Het gezinnetje is afgelopen zaterdag naar de open dag van het project gegaan. De kleine deed haar 1e ritje over de weg met haar nieuwe fietsje. Zoonlief had interesse in het verhaal van een stoere wegenbouwer. En vader, die kreeg te horen van ma dat het nu niet meer geloofwaardig was dat hij door de vele files rond Gouda te laat was voor het avondeten. Als hij maar nu niet komt met de smoes dat de brug openstond.

Gelukkig is er (wel) groen licht krijgt voor de bouw van een extra fietsenstalling bij het NS station. De nieuwe fietsenstalling zou een einde moeten maken aan de chaos die “geparkeerde fietsen” veroorzaken. Als alles volgens de goede dienstregeling loopt is één en ander goed geregeld als zoonlief in zijn eindexamen jaar (2019) zit.

Want zoonlief moet op weg naar school, zoals hij het zegt, zijn fiets nu maar ergens neer kieperen op of naast het centraal station. Maar door de introductie van R-net, kan hij wel plaats nemen in een loungehoek in de trein.

Tja, het is goed wonen in Gouda anno 2016.

Volgende week geen column. Dus voor iedereen mooie kerstdagen en een goed begin van het nieuwe jaar.