Gouda na oud en nieuw?

Het is de maandag na oud en nieuw. Het is wat druilige weer en je besluit de Voedsel & Drank markt in Gouda in te lopen. Gelukkig heeft White House Development hun kans gekregen. Boven wonen starters in leuke studio’s. Maar het grootste gedeelte van het pand is omgetoverd tot een soort van mini multiculturele markthal à la Rotterdam. Onze nieuwe Goudse V&D markt waar ook bijvoorbeeld de Marokkaanse gemeenschap graag komt. Ook is er een leuk terras aan de Agnietenstraat.

Die hele Agnietenstraat is trouwens flink opgeknapt. Goed dat de gemeente Gouda in 2017 de “beren en kippen” alsnog kon overtuigen om de leegstand van de passage, als kans, aan te grijpen voor hun plannen. Wellicht ga je binnenkort nog even met je dochter naar het het Verzetsmuseum Zuid-Holland dat er boven is gevestigd. Centraal gelegen midden in het historisch centrum.

Het oude museumpand en op de plek van de oude turf-markt-kerk hebben architect Henk Middelkoop, gemeente, buurt en toekomstige bewoners bepaald hoe de buitenkant van de nieuwe woningen er uit komen te zien. Dat wordt zeker mooi, met knipoog naar de oude kerk, en een mooi klein parkje zoals de omgeving dat graag het wil. Binnen hebben de bewoners het zelf voor het zeggen zolang de woning maar energie oplevert!

Je zoon gaat naar het filmhuis om een film te kijken in het kader van het architectenfilmfestival. Het filmhuis is gevestigd in de oude bioscoop die er, voor je gevoel, nog net zo uit ziet als toen je er met eerste vriendinnetje heen ging. Stel je voor dat die plannen van toen door waren gegaan: voor architectuur zou hij dan naar de chocolade fabriek moeten gaan….Gelukkig hebben ze de boel niet gesloopt om één of ander “kaas experience” te creëren.

Dat kaas experience heeft wel voor een boost gezorgd voor de Groenedaal. Die straat en de directe omgeving hebben zich nog meer gespecialiseerd als oude ambachten gebied. Zelfs de oude visbanken zijn in ere herstelt! Midden in het gebied bevindt zich nu een hip ultra modern interactief kaasexperience. En de sfeer van de unieke winkelpandjes is behouden.

Het brede aanbod van het gezellige centrum zorgt ervoor dat de Gouwenaar en de toerist nog beter de weg weten te vinden naar de winkels, restaurants en cafes. Jammer voor de go stores; want die blijven maar gedeeltelijk leeg staan. Er wordt overwogen om die te herontwikkeling en te betrekken bij de plannen voor de containerhaven op het naastgelegen grondstuk.

Ook slecht nieuws voor Goudasfalt; het bruisende ontmoetingsplek voor Gouwenaars is nooit echt van “de grond” gekomen. Het terrein wordt nu met nieuwste technieken geschikt gemaakt voor wonen. Het centrum behoud zijn kermis en het Houtmansplantsoen zijn concerten. Gouda gaat weer leven met de seizoenen want ook de winterterrassen zijn verboden. Eindelijk zijn de milieubelastende terrasverwarmingen verdwenen.

Opbrengsten door alle extra bezoekjes aan het mooie centrum voor de gemeente worden rechtstreeks doorgesluisd naar Gouwenaren die zo onder andere maatregelen kunnen nemen tegen verzakking van hun huis. Ook heeft de gemeente energiecoaches die de particulier helpt om zijn huis energiezuiniger te krijgen.

Ik schrik wakker! Ja, nu weer tijdje in het nieuwe jaar te zijn ga ik altijd wat dagdromen.