Gouda na oud en nieuw?

Een betaalbaar vrijstaand thuis aan het water in de Randstad! Een levendige Goudse binnenstad met (nog) meer ruimte voor toerisme, burgers en bedrijfsleven. Niet klem zitten op de A12 (met of zonder afslagen); in minder dan 15 minuten ben je in Rotterdam met de nieuwe supersnelle waterbus. Niemand die te weinig verdient voor een koophuis. En dat allemaal dankzij het nieuwe milieu-woonbeleid van de gemeente!

“Drijvend bouwen is een superinteressante voorbereiding op de zeespiegelstijging” de planoloog heeft gelijk. Polders, bedachte toekomstige woongebieden en industriegebieden worden onder water gezet. Het vaste land wordt omringt door water. Natuur en wonen op, in of aan het water. Het gevecht tegen het water is ten gunste van de natuur en de inwoners beslecht!.

Het vele water zorgt voor minder verzakkingen. Gemeentelijke dwang tegen leegstand zorgt voor volop betaalbare ruimte voor bedrijven en Gouwenaren. Leegstaande kantoorwijken veranderen in hotspots met ruimte voor ieders wens op het gebied van wonen, werken en of recreëren. In de historisch binnenstad is het goed wonen met betaalbare woonruimtes zoals de nieuwe plek voor startende jonge gezinnen op het turf-markt-kerk-terrein of de alleenstaande-studio’s in het voormalige V&D pand. Honderden vierkante meters leegstand veranderen in rap tempo tot woonpaleisjes of leuke hippe winkels.

Bouwers die aankomen met 86 toekomstbestendige (?) Nul-op-de-Meter- woningen worden door de gemeente uitgelachen. Immers alles moet echt toekomstbestendig zijn en “off grid” gebouwd worden. Helaas heeft de gemeente de rechtszaak tegen de energiereuzen verloren; bestaande huizen gasloos maken blijft 600 euro kosten. Verder zijn bestaande huizen, dankzij inspanning van gemeente en inwoners, eigenlijk al “off grid”; er is een mooie oplossing gevonden voor het riool, we hebben ons eigen Goudse draadloos datanet en onze huizen leveren energie op.

Ik schrik wakker! Tja, nu we weer in het nieuwe jaar zijn ga ik altijd wat dagdromen.