Heb je al het gehoord….

Belangrijk nieuws; in Gouda wordt een flatgebouw met een lift gebouwd en ook woningen met zonnepanelen, tevens kun je nu ook in Gouda elektrische fietsen kopen. In dezelfde categorie valt het bord in Westergouwe (de nieuwste nieuwbouw woningwijk in Gouda) dat er 100 gasloze woningen worden gebouwd.

Bouwen met een gasaansluiting, dat had bijzonder moeten zijn. Maar het lijkt erop dat zo lang de overheid / gemeente niet dwingend stuurt het aanmodderen blijft. Dit terwijl het kabinet uiterlijk in 2030 de Groningse gaskraan wil sluiten. Dan moeten 2 miljoen huizen aardgasvrij zijn, en in 2050 allemaal. Om dat te halen moeten jaarlijks tienduizenden huizen van het gas worden gehaald.
Maar nee, ook landelijk stijgt de verkoop van de CV ketel zo melde ons de NOS afgelopen maand.

Dat “met gas” gaat ons allemaal veel kosten. Immaterieel maar ook materieel. Denk aan de verzakkingen in Groningen waar we allemaal aan mee betalen. Maar directer en dichter bij huis: gasprijzen zullen flink stijgen (is de verwachting) of gas is niet meer (voldoende) beschikbaar. De CV ketel dient dan ook te worden vervangen door alternatieven.
Nieuwbouw woningen maar ook in principe elke bestaande woning is in principe gasloos te maken. Wel is het zo dat er vaak een grotere investering tegenover staat. Die zich overigs altijd terugverdient. Een kritische houding is belangrijk; welke alternatieven zijn er (een warmtepomp is slechts een van vele mogelijkheden) en welk eisen stel ik (is bijvoorbeeld een verwarming in slaapkamer wel nodig).

En nog een opmerking; loopt u nog steeds, tot ‘s avonds laat, in een kort broekje / jurkje en lekker door-waai t-shirtje? Nee dus. Pak dus niet alleen u zelf wat beter in maar ook bijvoorbeeld uw eigen jaren 30 woning! Immers een pakketje extra isolatie is de eerste stap om te komen tot een lagere energie rekening en gasloos wonen!

 

Wil je reageren op dit bericht! Graag!