Het eeuwige leven….

Al die mooie historische woningen in Gouda. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Ondertussen is het “achterelkaar in de tobbe” vervangen voor de douche WTW, het moestuintje voor verwarmen met aardwarmte en ventileren in een doorwaai jaren 60 woning door vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning en gelijkstroommotoren…….De ooit zo luxe gashaard en de latere CV installatie worden verdrongen door de warmtepomp.

Maar in ons gemoderniseerd gedateerde woning zijn wijzigingen vaak op basis van comfort aangebracht; nieuwe keuken en badkamer voor de heb, een nieuwe gasketel voor warmte, extra ventilatie in het toilet voor….. En voor warme voetjes isolatie in de kruipruimte en omdat we steeds groter willen wonen isoleren we de zolder.

Het is vaak alsof we die oude roestige oldtimer voorzien hebben van een zonnedakje en verwarmde stoelen terwijl we nog steeds met 90 km over de A12 moeten rijden. Een echte stevige onderhoudsbeurt voor onze huizen gebeurt niet vaak. De fundering en ook bijvoorbeeld de gevels hebben – helaas – allemaal onderhoud nodig en dienen zo op zijn tijd gemoderniseerd / vervangen worden.

Zo hoorde ik laatst weer allerlei verhalen dat een warmtepomp niks zou zijn voor een bestaand huis. Ja logisch, als je de nieuwste Porsche motor stopt in een roestige jaren 70 auto gaat het ook fout.

In je nieuwbouw werkt die nieuwe apparatuur wel. Bijzonder trouwens dat we daar weer teruggrijpen naar het beeld van vroeger; “de jaren 30 uitstraling” zelfs trapgeveltjes en klokgeveltjes, je vindt ze allemaal in Westergouwe. Schijnbaar heeft dat beeld wel het eeuwige leven….

Zelf bouwkundige vragen over je bestaande huis? Wellicht kan ik je helpen.