Kijken kijken en niet kopen…..

Of kopen kopen en niet (verder) kijken. Zo zou je de woningmarkt in Gouda kunnen omschrijving. Aan de ene kant zien we enorme tekorten en aan de andere kant zien we woning die vallen in de categorie “dat raak je aan de straatstenen (of bakstenen) niet kwijt”.

Als starter heb je eigenlijk het nakijken in de huidige koopwoningenmarkt in Gouda en kun je het beste een aanvraag doen bij GoudApot of een crowdfundactie opzetten. Want wil jij een nieuw stolpje kopen dan red je dat niet voor onder de 175.000 eurotjes. Of je moet tevreden zijn met een opknappertje van max 75m2 waar je nog heel wat bloed, zweet, tranen en niet te vergeten geld in moet stoppen, of zoals de makelaar het zou zeggen “Woning (ver-)dient op een aantal punten verbeterd te worden”. Wil je net een slagje groter, mooier of wel met tuin dan zijn er minder dan 25 woningen tot 2 ton in Gouda op dit moment beschikbaar.

En gesproken over kijken; ben je op zoek naar een “door-zonnertje” van rond de 2,5 ton dan heb je meer keus in Gouda. Het niveau is wel “grijze massa” of moet ik zeggen rode baksteen. Maar let op; alle waar naar zijn geld. Zo staat er een apartementje (80m2) in bloemendaal te koop voor 3 ton, in de joubertstraat betaal je voor een ééngezinswoning minimaal 3,5 ton en voor een nieuwbouw ééngezinswoning betaal je zo’n 3 ton in Gouda.

Maar als je, zeker bij de “gewilde objectjes”, begint over ontbindende voorwaarden of een lager bod dat wordt het wel erg lastig. En woningen die ver afwijken van de standaard? Deze lijken haast onverkoopbaar. Denk aan de kadewoningen en bijvoorbeeld het spaardersbad. Deze lijken niet aan te sluiten bij de vraag vanuit de markt.

Dus ik zou zeggen; bezint eer ge begint als je overweegt te verhuizen. Maar daarover meer in mijn column volgend maand.