Mijn eerste verduurzamingsexperimentje is geslaagd!

We wonen nu een jaar in onze nieuwe woning. Mijn kantoor bevindt zich op de begane grond. Op een koud (letterlijk en figuurlijk) op de grond gestorte betonvloer straalt de kou mij elke werkdag tegemoet. De thermostaat bevindt zich, in de overdag, lege woonkamer op de 1e verdieping. Het gevolg is dat onze planten in de warme aarde staan en ik koude voeten heb.

Kortom eigenlijk zou het centrale verwarmingssysteem decentraal moeten werken. Technisch niet onmogelijk maar qua duurzaamheid eigenlijk niet wenselijk. Immers warm water moet van de zolder door het koude huis gepompt worden om uiteindelijk het koude kantoor te verwarmen. We zijn daarom begonnen om het kantoor decentraal te verwarmen. Terwijl het hele huis koel blijft (arme plantjes) zit ik nu behaaglijk in mijn kantoor te werken (aan dit stukje).

Een infraroodpaneel die draait op het “overschot” aan opgewekte energie van de zonnepanelen is hier verantwoordelijk voor. We zijn met dit experiment gestart zodra de buitentemperatuur overdag minimaal zo’n 10 graden was. En dat is nu zo’n week geleden. Wat we aan m3 gas minder hebben verbruikt is er KW elektriciteit meer verbruikt.

Een kilowatje kost zo’n 25 cent en een kuubje gas zo’n 75 cent. Dus financieel gaat het goed. Maar veel belangrijker, qua duurzaamheid gaat het veel beter. We hebben feitelijk overdag geen gas meer nodig om de benodigde binnenwarmte te verkrijgen. Natuurlijk we moeten gaan isoleren, natuurlijk we moeten wellicht ook nog aan een warmtepomp. Maar met deze kleine stap zijn we toch weer een stukje van het gas af!

Wil jij je huis zelf ook comfortabel verduurzamen. Ik help je graag! Neem contact met me op
Of:
Klik hier voor een overzicht van mijn dienstverdeling