Betaalbaar een eigen woning laten bouwen

 

 

 

 

Moederswens

 

Ontwerpopgave

De “vrouw des huizes” woonde op zich wel naar wens. Maar een woning geheel vrijstaand. Als dat toch eens kon….. In het dorp kwamen kavels beschikbaar, dit was de kans om haar droom te laten uitkomen. Maar een eerste raming van de kosten deed ze schrikken. Immers ze had een bijzondere kavel uitgezocht (een kavel in een vorm van een taartpunt aan het einde van de bebouwing) die vroeg om een alles behalve standaard ontwerp. Voor mij als ontwerper een echte uitdaging; hoe kunnen we een betaalbare mooie bijzondere woning realiseren die “past” op de kavel. Daarbij had de opdrachtgever had als harde eis dat het een “twee lagen plus kap” ontwerp moest zijn. Op de begane grond moesten een woonkamer met een straat gerichte keuken (totaal circa 40m2), hobbyruimte en berging (beide circa 10m2) komen. Op de verdieping moest gerealiseerd worden 2 kleine en een grote slaapkamer (totaal circa 35m2) en een riante badruimte van minimaal 10m2.

Ik heb een en ander in goed overleg met de welstand en de opdrachtgever uitgewerkt. Hieronder hoe de woning is gerealiseerd.

voorgevel
voorgevel

 

 

 

 

 

 

 

We hadden nog tot een tweede mogelijke oplossing. Dit was toch een 1 laags met kap woning. Een vloeroppervlakte van circa 70m2 op de begane grond, op de eerste verdieping circa 40m2 geteld vanaf 2 meter hoogte. En dan op zolder nog ruimte voor de derde slaapkamer met een oppervlakte van circa 15m2. Langs de schuine wanden op de 1e verdieping zouden zoveel als mogelijk bergruimte gecreëerd moeten worden zodat de hoofd slaapkamer, badkamer en gang “rechte wanden” zouden hebben. Alleen in de logeerkamer zijn de schuine wanden echt zichtbaar. Maar daar word dan wordt geen plafond aangebracht. De nok van de slaapkamer komt daarmee op circa 4,50. Daarmee word deze relatief kleine kamer heel ruimtelijk. Met dit ontwerp kon de harde eis van 2 lagen “recht” worden “omzeilt”.