Pakhuys


Een te bebouwen vlekje op een splitsing dicht bij het centrum. Nu nog een oud bedrijfspand straks een appartementencomplex. Aan deze splitsing bevindt zich ook een supermarkt. De omgeving ziet er wat rommelig uit.

locatie-overzicht-2

Huidige plannen
De complimenten aan de architect; esthetisch is het allemaal dik in orde. Twee lagen met 3 appartementen en door een verspringen van de voorgevel 2 appartementen op de bovenste laag. Alle appartementen worden ontsloten door een galerij aan de achterzijde. Het trappenhuis staat als een “puist” tegen de achtergevel / galerij. Onder ander door het ontbreken van een 90 graden hoek in het complex is er behoorlijk geschoven met indelingen om het passend te krijgen.

Woongenot?
Er is gekozen voor b.g.g. en 1e verdieping vrijwel identieke appartementen. Daardoor komen de beneden appartementen komen er slecht af. Slapen (en raamzijdes) aan de straat (een raam openzetten is eigenlijk praktisch niet mogelijk en privacy is er ook niet), parkeren voor je raam, etc. Dit alles komt het woongenot voor bewoner niet ten goede.

Alternatief
Er kan aanzienlijke bespaard worden op de bouwkosten door de “puist” op de achtergevel waarin het trappenhuis zit te laten vervallen. Totaal circa 25 tot 50 vierkante meter kan aan de woningen worden toegevoegd door het trappenhuis gedeeltelijk geheel te laten te vervallen en de galerij op de b.g.g. toe te voegen aan de woningen. De achtergevel wordt (meer) op lijn geplaatst met de achtergevel van bouwnummer 3, 5 en 7. Er ontstaat een privé ruimte aan de achterzijde door de ingang van twee begane grond woningen en het nieuw verkleinde “trappenhuis” aan de straatzijde te plaatsen.

Daardoor kan de gallerij op de b.g.g. vervallen. Uiteindelijk is er 1 woning met de slaapkamer aan de zijgevel (op de 1e verdieping) en 5 woningen die slaapkamer aan de achterzijde hebben. Drie woningen hebben een eigen tuintje (waarvan twee woningen ook nog buitenruimte aan de voorzijde). Afhankelijk van de exacte maatvoeringen worden alle appartementen minimaal circa 50m2 groot. Toegevoegd zijn alle tekeningen waaronder een tekening van de enige maisonnette in het complex bij de nieuwe indeling.

overzicht-woningen

overzicht-indelingen

indeling-type-e-laag-1

indeling-type-e-laag-2