Slim verbouwplan voor het vergroten van een compact monumentaal pand

“In lommerijk privépark gelegen zeer bijzonder vrijstaand woonhuis (Rijksmonument) met grote tuin rondom … Aan de rand van het historische centrum staat dit bijzondere vrijstaande woonhuis in Neo-Renaissancestijl (in 2000 aangewezen als Rijksmonument) met diverse fraaie karakteristieke details, grote en zeer verzorgde tuin rondom”. Aldus de bewoording van de makelaar. Maar stelt u het eens voor; een mooi monument op loopafstand van de stad gelegen in park. Een flinke lap grond rond de woning zorgt voor veel privacy.

Echter de slaapkamers bevinden zich op de 1e verdieping en zijn qua grootte nog net geschikt in de sociale woningbouw, maar niet voor een pand met een marktwaarde van circa driehonderd vijftig duizend euro.

Daarom is aan mij gevraagd de volgende onderzoeksvraag te beantwoorden: Kan de 1e verdieping van het pand heringedeeld worden zodat er twee grotere slaapkamers ontstaan met een badkamer? En zo ja, wat is dan de beste indeling?

Uitwerking
De onderzoeksvraag hebben we na onderzoek als volgt beantwoord; Op de eerste verdieping zal het aantal vierkante meters beperkt blijven er is immers niet meer ruimte (vierkante meters stahoogte) te creëren, er kan alleen gekeken worden naar de indeling / oppervlakte verhouding tussen de verschillende ruimtes.

Daarbij zijn twee mogelijkheden aangeboden:
1. de woning vergroten, het hele woonprogramma kan dan op de begane grond
2. de woning niet vergroten en een ontwerp maken binnen de “huidige meters”

In overleg met de makelaar is mogelijkheid 2 verder uitgewerkt. Dit leidde tot de volgende conclusie: optimaliseer de 1e verdieping zoveel mogelijk door de gang en badkamer zo klein mogelijk te maken. Daardoor worden het oppervlakte beschikbaar voor slaapkamers zo groot als maximaal mogelijk. Daarbij dient voor een “meer ruimtelijk effect” het verlaagde plafond te worden verwijderen en de draag / dakconstructie meer worden geaccentueerd (door dit bijvoorbeeld in een afwijkend kleur te verven).

Bijgevoegd een aantal afbeeldingen (artist-impressions) van de nieuwe situatie op de bovenverdieping.

Opmerking
De indeling van de bovenverdieping wordt verbeterd met bovenstaande ingreep. Mijn mening is echter dat er onderzocht moet worden of de indeling van de begane grond verder kan worden verbeterd. Hierbij denk ik aan het plaatsen van een aanbouw. In deze aanbouw kunnen dan een slaapkamer en een badkamer worden geplaatst. Er ontstaat dan een mooi compleet woonprogramma op de begane grond met op de eerst verdieping de huidige indeling. Deze indeling is perfect geschikt als logeerkamer ruimte en als studie ruimtVan de uitbouw heb ik een aantal eerste schetsjes gemaakt. Deze tekeningen moeten worden gezien als eerste aanzet tot het maken van een definitief ontwerp.

Zelf ook behoefte aan een nieuwe indeling voor je woning? Ik help je graag! Neem contact met me op