Unieke kans voor de voormalige Prins Willem Alexander kazerne Gouda!

“er komen 500 asielzoekers in jullie wijk” dat was niet handig geformuleerd van het COA. De buurt heeft niks tegen buitenlanders maar als er opeens 500 asielzoeker over je pas geveegde stoepje gaan lopen, tja…Kerkklokken hebben wat nostalgisch maar de aankondiging van het vrijdaggebed horen tijdens het schoffelen van de tuin das toch andere koek….Dus ook de moskee plannen liepen op niks uit. Ook daar was de buurt op tegen.

De ontwikkelaars doen dit heel anders. Die houden brainstormsessies… Daar zei de man van het archief; “Hé ik heb nog wel een oud plannetje liggen voor die kazerne in Gouda”. Waarop de marketing man reageerde; “ja met ouderenwoningen dat “scoort” altijd wel”. De zwartkijker van de groep vroeg zich af hoe ze de buurt tevreden moesten houden. “We laten iedereen meepraten maar wij beslissen”, “Doen we er dan net zoals bij het kaaspakhuis; “een kaasexperience“ bij?” “Nee joh die gaat al, speciaal voor al die chinezen, naar de oude bioscoop”. “Maar wat denk je van een buurtservicecentrum?” en zo ging het door tot in de late uurtjes. Het haalde zelfs de krant!

De verhuurders maken ondertussen plannen voor meer boven- en benedenwoningen in onder andere Westergouwe en bouwen inmiddels de Georgine Sanderstoren in Gouda-Oost. Want het aantal woningzoekenden in de Goudse regio is het afgelopen jaar met 9 procent gestegen tot 9.712 huishoudens. De groei zit met name bij starters en alleenstaanden. Zo maakte René Mascini, van Woonpartners Midden-Holland, vorige week bekend.

Maar ja…Wie gaat er voor een betaalbare koopwoning voor starters zorgen in ons mooie Gouda? Wellicht een projectontwikkelaar in Westergouwe? “De grote vraag is of gemeenten bereid zijn om hun grondprijzen te verlagen. Want dat is daarvoor wel noodzakelijk” aldus een van de grotere bouwers / ontwikkelaars in ons land. Dus nee.

Een woningbouwvereniging dan? Met de strengere regels en met de “reclame” over de koopgarantregeling van Mozaiek, door het tv programma Monitor, zullen zij ook daar hun vingers niet aan branden.

Kortom dit project moet niet door “de markt” worden opgepakt maar door de bewoners en de kopers zelf. Rotterdam en Amsterdam hebben al veel ervaring op dit gebied. De complete renovatie van de buitengevel, het vernieuwen van alle algemene installaties en ruimtes wordt gedaan. Wat er achter de voordeur gaat gebeuren regelt de eigenaar zelf. Complete oude verwaarloosde Bijlmerflats worden zo weer woonpareltjes. En complete Rotterdamse wijken krijgen een gigantische positieve boost door dit concept.

Dus de buurt tevreden, de starters tevreden en de gemeente Gouda tevreden.

En onze Goudse moslim broeders dan? Die krijgen (alsnog) hun stekkie op de Goudse poort. En onze Goudse bejaarden dan? Die blijven dan maar thuis wonen en kopen ze maar een mooie traplift bij Otolift. Otolift kan wel een duwtje in de rug gebruiken nu ze de ondernemersprijs 2016 niet hebben gewonnen.