Vol gas aan de slag!

Thuis komen in / van een koude kermis door de aankoop van “die in originele staat verkerende jaren 30 woning” het kan nog steeds (zeker met het weer van afgelopen week). Maar door het verplichte energielabel, het beperken van de financieringsmogelijkheden en het voorbehoud van een bouwkundige keuring als standaard in de koopovereenkomst wordt de consument steeds beter beschermd.

Leuk al die bescherming maar de mogelijkheden om je eigen paleisje te kopen word steeds kleiner. Huren dan? In Gouda kun je eigenlijk alleen terecht op de “vrije huurmarkt” met huren vanaf 750 euro per maand. Beleggers ruiken hun kans, hun – steeds minder opleverende – Goudse winkeltjes worden (gedeeltelijk) getransformeerd naar lucratieve huurappartementjes.

Soms wordt getracht toekomstige huurwoningen te weren zoals in Westergouwe. De politiek wil het aanbod beschermen door criminelen te weren door een woonverbod. Nieuwbouw vindt alleen plaats in het hogere koop / huur segment en natuurlijk allemaal lekker traditioneel aan het gas. Want pas vanaf 2050 moet heel wonend Gouda van het gas af. De gemeente meld vol trots dat de eerste serie gasloze Goudse nieuwbouwwoningen al (?) in 2019 /2020 worden opgeleverd.

Er zijn tijdelijke woningconcepten, gasloos of woningen die hun eigen energiebehoefte opwekken, die morgen geplaatst kunnen worden. De ontwikkeling van de spoorzone gaat als een niet op gang komende stoomlocomotief op een bevroren wissel. Waarom niet een pauzelandschap om te wonen. We hebben nog wel een paar actievoerders beschikbaar met relevante ervaring. Desnoods wordt een ieder gedwongen de beschikbare ruimte (bebouwd of onbebouwd) daadwerkelijk en optimaal te gebruiken voor wonen.

En kunnen de ambtenaren niet wat harder werken? Waarom niet binnen 4 weken in plaats van minimaal 8 weken bepalen of er iets ge/verbouwd mag worden. Als tegenprestatie mag er alleen nog maar echt duurzaam gebouwd worden. In plaats van 100% van de woningwaarde mag je dan tot 106% lenen. Daarnaast dalen de woonlasten en het scheelt dan het vervangen van een paar CV ketelinstallatie in 2050.