Warm hè?

De zomer van 2019 met flinke temperaturen extremen. En dat leiden niet een warm buitenklimaat maar ook dikwijls voor een warm binnenklimaat…….

Dure thermosflessen in de nieuwbouwwijk. De warmte blijft in de thermosfles / woning dankzij superisolatie en balansventilatie. Hetzelfde duurzame ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de frisse (nacht) buitenlucht opgewarmd binnenkomt. Een te warm huis 24 uur per dag lijkt het motto.

Gratis sauna’s in de optopping bij de transformatie. Door de niet massieve constructie is alle warmte beschikbaar voor de binnenlucht. Daar lijkt het streven om op een warme dag binnen 10 minuten van 15 naar 45 graden te komen. Stel dat je het koud krijgt!

Ook een tropische kas(t) van een woning? Begin met de warmte / zon te weren. Koel ‘s nachts af door de ramen of inbraakwerend roosters en de binnendeuren op elke woonlaag open te zetten. Met de juiste instelling van de eventuele balansventilatie wordt je wakker in een lekker koel huis. Als je het desondanks toch nog (overdag) binnen te warm hebt kan een duurzame warmtepomp verkoeling regelen.

Een top (koel)kast van een monumentale woning in de warme binnenstad bewijst dat het kan. De warmte / zon wordt zoveel mogelijk geweerd met een paar bladverliezende bomen. In de nacht gaan de ramen open op het binnenplaatsje en overdag wordt nog wat koeling met een lucht-lucht warmtepomp geregeld.

Huis van de toekomst bouwen? Koel binnen en hittegolf buiten? Bouw dan bij voorkeur met een constructie die de warmte kan absorberen met voorzieningen tegen de zomerzon, nachtventilatie, een goed werkende balansventilatie en als laatste eventueel een warmtepomp met koelmogelijkheid. Een nadeeltje; veel bouwers geven helaas (nog) niet thuis om dergelijke maatregelen te integreren in het ontwerp……..

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post; www.goudsepost.nl