Welkom in Gouda?

De burgemeester van Gouda komt met bijzondere ideeën, de gemeente met subsidie en de politie met tips. Maar wat kun jij doen om ongenode gasten, inbrekers genaamd, niet welkom te laten zijn?

De dagen worden korter en de kans dat jij het slachtoffer bent van de volgende woninginbraak neemt alleen maar toe.

Laatst waren ze nog op de Wethouder Venteweg. Maar deze “gasten” zijn al opgepikt door de politie. Wellicht dankzij burgernet. Want hier werkt de gemeente, de politie en de burger samen aan de veiligheid in jouw buurt. Hoe meer mensen hieraan deelnemen, hoe groter de kans is dat de politie een verdacht persoon kan opsporen.

Op zoek naar subsidie voor inbraakpreventie? Bij de gemeente Gouda kom je niet voor een gesloten deur. Zo is er geld beschikbaar gesteld om betere sloten gedeeltelijk te vergoeden aan de burger. En er is nog een mogelijkheid om een verdachte sneller op te sporen, zo heeft Burgemeester Milo Schoenmaker bedacht. Hij overweegt om mensen die een tip geven die leidt tot een aanhouding van een inbreker, met cash geld te gaan belonen.

Weinig verlichting is op kaarsjes avond heel romantisch. Maar het is (toch) verstandig om voor voldoende verlichting in en rond je woning te zorgen. Bewegingsmelders en schemeringsschakelaars zijn daar goede hulpmiddelen bij.

Maar denk niet dat het inbrekersgilde alleen ‘s nachts te vinden is in de Goudse straten: de meeste inbraken worden overdag gepleegd.

Een schuifpui is lekker voor een warme Goudse zomeravond maar ook lekker voor inbrekers. Want deze schuifpuien zijn inbraakgevoelig. Mijn tip: breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan. Meer informatie over o.a. goede sloten vindt je op Politiekeurmerk.nl. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen zorgt ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om een woning binnen te komen.

En over binnenkomen gesproken: zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij je woning staan die ze het juist makkelijker maken om bij je naar binnen te klimmen.

En geloof het of niet maar je deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen waar je veilig je sleutels kunt verstoppen. Ook een adreslabel aan de sleutelbos lijkt wel handig maar is het toch niet echt

Verkies je de ski piste boven de ijsbaan op de markt? Breng dan je buren op de hoogte zodat ze weten dat je op vakantie gaat. Nee, niet om ze jaloers te maken. Maar dan kunnen zij een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat je woning er ‘bewoond’ uitziet.

En in overleg met je buren kun je ook een buurt WhatsApp-groep beginnen. Via zo’n WhatsApp-groep wissel je gratis en snel informatie uit over jouw buurt. Zo help je mee aan een veiligere buurt. Bekijk ook eens de webpagina WhatsApp groepen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Dan nog een laatste tip; denk niet “dat overkomt mij niet”. Dus beloon ongenode gasten niet met een goede buit. Zorg dat je geen grote hoeveelheid geld in huis hebt en berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje. En als je spullen registreert, is de kans groter dat je ze na een inbraak weer terugkrijgt. Bovendien helpt jouw registratie bij het opsporen van de daders.

Alle mogelijke maatregelen genomen? Doe dan de Veilig Wonen Scan en ontdek of jij de juiste beveiligingsmaatregelen hebt getroffen.

Alvast een mooie kerstmaand!