Wonen in Gouda; mag het een scheurtje meer zijn?

Je fundering van je huis: het zorgt voor letterlijk en figuurlijk veel beroering. Zeker als je op de slappe veengrond zoals in Gouda woont. Tja, dat kleine onzichtbare stukje onder je huis. Op bijvoorbeeld de IJssellaan, Uiverplein en sinds kort ook op de Plateelstraat weten ze dat ze in Gouda wonen.

Staat je huis op houten palen? Dan is het maar afwachten of er voldoende palen en water onder je huis staat. En als je dat zeker weet is het maar afwachten of er de de “juiste” houten palen onder staan. Anders krijg je gratis (ongevraagde) ventilatie en klemmende deuren. Wellicht de voorbode voor erger. Ik ken iemand die al jaren met veel plezier in zijn verzakte huis woont, maar heeft wel zijn radiators scheef opgehangen want dan leken ze tenminste recht te hangen….

Geen “uitdagingen” als je huis op betonnen palen staat? Het Planbureau voor de Leefomgeving meld ons dat delen van bijvoorbeeld Gouda jaarlijks tot twee centimeter zakken. Elders zijn al gevallen bekend dat de grond zo hard zakte dat je onder de huizen door kon kijken. Je huis binnen gaan voelt dan meer als het beklimmen van de Mount Everest. ”Hart van Nederland” meldt ons dat de stoep voor de woningen aan het Uiverplein in Gouda in zeven jaar tijd zo’n anderhalve meter verzakt is.

En al die betonnen palen moeten natuurlijk op zo’n goedkoop mogelijke manier erin “gejast” worden. En als pal naast je zo’n bouwterrein woont? Ja, dan zit je dus al bij de eerste paal te schudden in je stoel. De bewoners op de Plateelstraat maakte het allemaal mee. Een van bewoners: “overal zitten er enorme scheuren in de muren”. Wel handig als je uitgekeken bent op de kleurtje van de wand. Nu heb je eindelijk een gegronde reden om eens grondig de boel op te pakken. De vraag is dan wel; met of zonder grondverf?

Beter af zonder palen? Het Planbureau voor de Leefomgeving noemt als concreet voorbeeld het centrum van Gouda, waar de gevolgen van de verzakkingen al merkbaar zijn. Schade aan huizen en infrastructuur moet worden hersteld en er zijn nieuwe funderingen nodig.

Is het dan allemaal k(r)ommer en kwel(water)?

Minister Blok biedt de helpende hand; 20 miljoen naar het fonds voor herstel fundering woningen. Vindt je wat meer werk in de tuin of misschien wat extra werk in je woning (bijvoorbeeld het scheef ophangen van de radiator) geen optie? Ga dan wonen in een hutje op de hei! Immers de makelaarsvereniging meld ons dat de huizenprijzen in grote delen van het land de pan uitrijzen? De Amsterdamse woningmarkt en die van de omliggende gemeente is vrijwel dichtgeslibd. Rotterdam gaat na de uitslag van het referendum waarschijnlijk her en der wat slopen.

Gooi onze mooie historische binnenstad in de uitverkoop! De woningmarkt is, volgens de makelaarsvereniging, je gunstig gestemd: de transactieprijs van verkochte monumenten is met ruim 17% toegenomen. Het prijsniveau van een monument per vierkante meter ligt landelijk gemiddeld 53% hoger dan dat van een reguliere koopwoning. En woon je niet in de binnenstad? Ach, volgens de vereniging eigen huis wordt door de oververhitte woningmarkt een gedegen keuring van de woning vaak overgeslagen. En als de potentiële koper vragen heeft over die zakkende bodem? Zie het als bij de slager;

Het mag toch wel een scheurtje meer zijn mevrouw?