Wonen zoals gewild?

In een project worden zeer goedkope, aan het water, gelegen starterswoningen en eengezinswoningen aangeboden. Alhoewel de starterswoning twee royale slaapkamers, een eigen tuintje en een mooie bergzolder hebben kan het wellicht toch beter….
De verkoop van de eengezinswoningen loopt moeizaam. Wellicht kan een verplaatsing binnen het project een oplossing bieden. Mijn voorstel is dan ook om de eengezinswoningen te plaatsen aan het water en de starterswoningen, met een gewijzigd ontwerp, in hof vorm te bouwen.

Uitgangspunten bij de starterswoningen:
– doelgroep: 1 of 2 volwassen met eventueel 1 of 2 jonge kinderen (aanname)
– doelstelling is een betaalbare woning van circa 50m2 (ongewijzigd)

Bestaand ontwerp starterswoning:
– woonkamer 23,9m2 bestaand uit; keuken 8,9m2, zitkamer 15m2 (waarvan onder de trap 2m2)
– 2 slaapkamers van 10,6m2 en 8,9m2 en zolder van 10m2
– badkamer 2,3m2 en techniek 7,5m2

Wat opvalt is
– een erg smalle woning op een smalle kavel circa 3,5 m1
– op de begane grond: keuken is doorloop ruimte en daardoor moet het “creatief” worden ingedeeld
– op de 1e verdieping: 2 goede slaapkamers voor dit segment maar, een kleine badkamer
– op de 2e verdieping: veel ruimte wordt opgeslokt door de techniek ruimte

bestaande (te) smalle starterswoningen

Nieuw ontwerp starterswoning
Door een rug rug woning te maken wordt de woning een stuk breder. De totale gevel wordt circa 6m1. Voor het nieuwe ontwerp heb ik de schil genomen heb van een eengezinswoning. De “schilkosten” van de nieuwe starterswoningen zullen zeker laag zijn. Het kleine oppervlak vraagt om concessies en of om af te wijken van standaard indelingen. In mijn ontwerp blijft de woonkamer bruto circa 24m2 maar dan is het één ruimte. Omdat ik niet wilde afwijken van de “casco maten” van het andere type (de eengezinswoning) is het gehele oppervlakte van de b.g.g. van de woning woonkamer. Dit betekent dus dat het compromis bestaat uit het verplaatsen van het toilet naar de 1e verdieping. De techniek wordt zoveel als mogelijk op 1e verdieping bij het wasmachineaansluitpunt geplaatst. Dit bespaart in de kosten en zorgt voor een zo groot mogelijk oppervlak op zolder voor een masterbedroom.

Nieuw ontwerp starterswoning:
– woonkamer 23,5m2 (waarvan onder de trap circa 32)
– 2 slaapkamers van 6,5m2 en zolder van 13m2
– badkamer 3m2 en techniek 2m2

nieuw ontwerp starterswoning (gebaseerd op bestaande eengezinswoning)

De nieuwe opzet
De ene “rug” van de rug-rug woning heeft een voortuin en is gelegen aan een “straat” gebonden. De andere “rug” ligt met de tuinen aan elkaar. Het huidige achterpad wordt een “onsluitingspad” dat leid naar het plantsoen. Er zou onderzoek gedaan kunnen worden hoever de tuinen een gemeenschappelijke parkje kunnen worden (met speeltuin) doorlopende naar het plantsoen.

Een korte commerciële omschrijving van de nieuwe woning
Je hebt de keuze uit een mooi gemeenschappelijke binnentuin waar je kinderen veilig kunnen spelen of je kunt kiezen voor een royale voortuin. Je komt je woning binnen in een mooie grote woonkamer van circa 24m2. Op de 1e verdieping vindt je naast je toilet, badkamer en ruimte voor de wasmachine twee mooie kinderslaapkamers. Of voeg deze samen tot 1 super slaapkamer. Tenslotte heb je nog een royale zolderruimte die perfect geschikt is als masterbedroom.