Wonen zonder energierekening in Gouda?

De politiek is in rep en roer en ook diverse experts zijn het er over eens; het moet anders. duurzamer, energiebewuster en beter.

Maar ja, hoe! Partijen in de Tweede Kamer zijn ontevreden over het in de afgelopen week gepresenteerde energieagenda. En over het plan om vanaf 2018 huizen niet meer verplicht aan te sluiten op het aardgasnetwerk is nog niet het laatste woord gezegd.

En dan mijn eigen stad; Gouda. Tja, onze Goudse nieuwbouwwoningen voldoen keurig aan de geldende regels. Ook met betrekking tot het energieverbruik is het allemaal keurig wettelijk geregeld. Maar er valt toch heel wat milieuwinst te halen in Gouda. Ook zeker in de bestaande bouw. Als straks het weer wat kouder wordt zien we de meters in menig meterkast weer driftig draaien. Zeker in onze monumentale binnenstad zal ook dan weer menig gas- en elektrameter overuren maken.

In Nederland hebben we zogenaamde nul op de meter woningen (NOM), bijna energieneutrale gebouwen (BENG) en de Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN). Ondanks al deze sexy termen voor woningen die energie zuiniger zijn, lijkt het in Gouda letterlijk en figuurlijk niet van de grond te komen.

Dat het ook anders kan bewees Landal onder de rook van Gouda. Want in dit nieuwe parkeeradresje voor onze schoonmoeder, als ze een weekendje langskomt, is duurzaam ontwikkeld. Meestal is duurzaamheid een mooie verkoop stimulerende term, maar de vakantiehuizenbouwers hebben er echt werk van gemaakt. De inrichting van het park, de bouw van de woningen, de gebruikte materialen, in alles is gekozen voor duurzame materialen. Bovendien wekt het park in Reeuwijk als eerste vakantiepark in ons land zelf zijn duurzame stroom op.

Het zou toch mooi zijn als de Gemeente Gouda dit soort (woning)bouw zou stimuleren. Andere gemeentes helpen de burgers hiermee. Maar nu wordt er bijvoorbeeld in de grootste nieuwbouwwijk van Gouda, Westergouwe, gebouwd door zelfbouwers met zo min mogelijk bemoeienis van de gemeente. Neem dan bijvoorbeeld de gemeente Almere, deze wil zelfbouwers helpen een duurzame woning te realiseren. Zij geven praktische informatie, nuttige tips en enkele boeiende persoonlijke verhalen van mensen die zelf ook al duurzaam gebouwd hebben.

En wil de burger in onze mooie (binnen)stad (een beetje) NOM of BENG verbouwen? De gemeente Gouda verwijst door naar het landelijk duurzaam bouwloket. Wordt het na Goud asfalt weer niet eens tijd voor een burgerinitiatief? Het burgerinitiatief “maakgoudaduurzaam.nl” lijkt alweer twee jaar niet actief. Kijk de gemeente doet wel wat. Zo is er halverwege januari 2012 onderzoek gedaan naar hoe goed onze woningen geïsoleerd zijn. De burger werd (hopelijk) wakker geschud en “de markt” (lees de isolatie boeren / bedrijven) mochten bij ons aankloppen. Zo tegen het einde van het stookseizoen, op 1 maart van dit jaar, organiseerde de gemeente een informatieavond over energie besparen. Ook is een dik lijvig rapport geschreven over milieu doelstellingen die lopen tot 2019.

Ik wens je veel leesplezier (onder een energie zuinige lamp) en een mooie warme winter toe. En wil je eens zien hoe zo’n duurzaam park eruit ziet, vanaf volgende week vrijdag 23 december ben je van harte welkom zo heb ik begrepen.