Woningmarkt Gouda; op naar de nieuwe gekte?

In Amsterdam centrum stond een souterrain van 27m2 te koop. De vraagprijs 270.000 euro! Ook in Gouda trekt de markt aan. Maar wordt het net zo gek als in bijvoorbeeld Amsterdam?

Zoals de voorzitter van de makelaarsvereniging NVM het zo mooi verwoordde “De prijsontwikkeling in bijvoorbeeld Amsterdam begint problematische vormen aan te nemen. De ontwikkelingen in regio’s met veel krapte zijn zorgelijk.” En in Gouda? Daar zag ik alweer de eerste vacature bij een makelaar. Maar terwijl je in Amsterdam ruim 2,5 ton weg tikt voor minder dan 30m2 staat er in Gouda centrum zo’n zelfde oppervlakte te koop voor een vraagprijs van “slechts” 70.000 euro. Maar dan wel “centraal gelegen met uitzicht op de fraaie Sint-Janskerk”.

Ook in Utrecht is het “feest”; vrienden van mij werden er gek van. Elke ochtend snel kijken of er weer wat bij gekomen was op de Utrechtse woningmarkt. De reacties als ze belde: “o die woning is al verkocht” tot “ja die staat nog wel te koop, maar volgende week maandag om 10:00 heeft de makelaar nog wel tijd voor een bezichtiging”. De cijfers onderbouwen hun verhaal; de looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 80 dagen, 17 dagen minder dan een jaar geleden. Wel een voordeeltje voor de plaatselijke makelaar; deze kan weer adverteren dat hij veel woningen binnen 90 dagen verkocht heeft. En soms zelfs boven de vraagprijs. Net zoals mijn vrienden die uiteindelijk boven de vraagprijs hun nieuwe “paleisje” hebben gekocht.

In Westergouwe (Gouda – West) word ondertussen druk gebouwd en verkocht. Dit geheel in lijn met de landelijke trend; “De omzet in de bouwsector is in het derde kwartaal met 8,6 procent gestegen” zo meld ons het CBS. Voor een “paleisje” in Westergouwe voor rond de 2 ton mag je je inschrijven (en dan maar hopen dat je die ene mooie gelegen woning aan de plas krijgt). Want rond de 2 ton gaan ze als warme broodjes over de toonbank. In die prijsklasse is minimaal 75% van het huizen al verkocht voordat de bouw begonnen is. (toch wel jammer dat de banken zo streng zijn geworden…)

In Amsterdam geen inschrijvingen of individuele afspraken. “u kunt komen kijken (en bieden!) aanstaande donderdag tussen 10 en 11”. En daar sta je dan met alle andere potentiële kopers. Ter plekke wordt het pand per opbod verkocht. Alsof je op de markt staan in plaats van in die leuke kamer-en-suite woonkamer uit de jaren 30 die op de foto toch echt groter leek. En ben je starter aldaar? Nou begin dan maar alvast te sparen vanaf het moment dat je je eerste zakgeld krijgt. Want volgens makelaarsvereniging Dynamis zijn huizen in Amsterdam voor starters ‘onbereikbaar’. Met een bruto-inkomen van € 50.000 koop je in Amsterdam gemiddeld een huis met een oppervlak van 49 m2.

Of het zo gek wordt in Gouda?

Wil je een leuke parkeerplek in Gouda met een parkeerbox? Dat kan, in totaal ook zo’n 50m2. Of u wel even een kleine 50.000 euro wil aftikken? Zo zag ik van de week. Je auto staat dan wel op een hippe plek (het buro) maar of dit inclusief een walk in closet, kookeiland of jaren dertig kamer-en-suite is? Ik betwijfel het. Of zal ik er toch nog een telefoontje aan wagen?