Zelfbouw; vrijheid en blijheid?

“Het niveau is hoger met aansprekende architectuur” is de doelstelling zo bleek tijdens de presentatie van Westergouwe fase 2 in Gouda. Architectuur; venustas, firmitas en utilitas. Oftewel de balans tussen schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid.

We hebben het diepste plekje van Nederland bruikbaar gekregen voor woningbouw. We gebruiken palen van tientallen meters om de benodigde stevigheid te verkrijgen. Maar die schoonheid….

Inderdaad over smaak valt niet twisten. En zeker over de woningen anzich; ik kan me voorstellen dat de zelfbouw-eigenaren trots zijn. Maar een kubistische woning naast een boerderette en een woning net te groot voor de kavel (letterlijk) zoals we zien in fase 1 valt misschien niet onder een excessen regeling. Maar toch. Ook jammer dat bewoners die hun nek op gebied van duurzaamheid willen uitsteken geen (financiële) stimulans krijgen. Als je de wettelijke minimale norm maar haalt is het goed (zie ook eerdere columns van mij). Maar mag de consument niet wonen zoals hij / zij wil?

Natuurlijk wel. Of het nu een super kleine woning is (een tiny house) of een notariswoning van 1000 kuub. Of het nu een strakke kubistisch villa is of een boerderette. Een woning van glas of zonder glas. Alles moet kunnen vind ik als je je eigen lapje zakkend veen koopt voor een paar ton.

Maar nu de lat wat hoger ligt bij fase 2? Onder het motto “altijd spannender en uitdagender dan dicht regelen” wordt het beleid gecontinueerd

Terwijl het zo mooi het kunnen zijn. Geef de zelfbouwer de vrijheid maar help hem wel; creëer wel die “buurtjes omgeven door veel groen” maar dan ook met een bepaalde architectuurstijl; modern & strak, nostalgisch & historiserend om wat maar te noemen. Bijvoorbeeld bij de boerderij, die onlangs is gesloopt. De gemeente hierover “straks kun je aan de architectuur en de bebouwing zien dat hier een boerderij heeft gestaan.”

Stimuleer duurzaamheid door wat korting op de grondprijs (moet toch wel kunnen op die paar ton dacht ik zo). Maar alles staat of valt ook bij een goede uitvoering. De aannemer heeft daarom een behoorlijke vinger in de pap en veelal is die erop gehaaid om het gebouw zo goedkoop mogelijk te kunnen maken. Dus help de zelfbouwer / consument met bijvoorbeeld een kavel coach die hem / haar tijdens het hele proces ondersteunt.