Zoek eerst echt alles uit voordat je de knoop doorhakt!

Een jong stel wilde graag hun droomwens realiseren. Ze hadden een ideaal plekje gevonden. Er was echter 1 probleem ….. het huis wat er op stond. Dit voldeed om diverse redenen niet. Halverwege het proces werd ik gevraagd om mijn mening te geven over hun plannen.

De dakopbouw en slaapkamers.
Het stel had al een prijs opgevraagd en waren begonnen met het laten maken van tekeningen voor een dakopbouw (“net zo eentje als bij de buren”). Dit is natuurlijk vrij onduidelijk. Daarnaast was het model van de buren, volgens mijn overtuiging, voor hen verre van ideaal. Allereerst was het een dure constructie. Licht en voldoende staruimte zou er komen vanaf een dakkapel die op de zijkant geplaatst zou worden. Dit had echter niet het mooie uitzicht. Het alternatief wat ik voor hen had bedacht was een wat vereenvoudigde kapconstructie (dus daardoor goedkoper). In deze variant zou het licht en voldoende staruimte komen vanaf de achterzijde. Dit leidde ook tot een mooi weids uitzicht.

De woonkamer en keuken.
Het stel had alle plan gemaakt om het keldertje dicht te gooien. Daardoor ontstond er een wat bredere doorloop naar de woonkamer. Bij doorvragen kwam ik er achter dat dit ook mede bedoeld was om de woonkamer (gevoelsmatig) wat breder te laten lijken. Ik kwam met een alternatief om de de wc te verplaatsen zodat de woonkamer een stuk breder werd en er echte open keuken ontstond. Dit is doorgevoerd.

Hoe nu verder?
De keuken was al besteld. Dus mijn voorstel om te kijken of de keuken (gedeeltelijk) onder het raam geplaatst kon worden had geen nut meer. Ik heb mijn bezorgdheid geuit voor mogelijk onvoldoende licht op het werkblad. Gelukkig heeft het stel dit goed opgelost met goede verlichting. Ook een andere dakopbouw ging niet door omdat een andere partij al bezig was met de vergunning. De stress sloeg duidelijk toe. En toen kwam ik nog met allerlei mogelijke plannen en ideeën die anders waren dan bedacht. Ook kwamen er nog allerlei goedbedoelde adviezen en ideeën over de woning van vrienden en bekenden. Gelukkig lieten ze zicht niet gek maken. Om de rust te laten wederkeren was het beste om wat afstand te nemen van dit project. Ik heb me verder niet met de bouw en aannemersselectie bemoeid. Af en toe kwam ik nog tijdens de bouw polshoogten nemen. Ik was aangenaam verrast door het enthousiasme en werklust dat ik daar weer elke keer zag.

De conclusie.
Aan het eind van mijn opdracht of als bijvoorbeeld een verbouwing is afgerond wil ik graag even weten hoe een en ander is bevallen. Dit doe ik door middel van een enquête. Gelukkig waren deze mensen uiteindelijk erg tevreden; over de aannemer, de verbouwing en mijn dienstverlening. Ook uit de enquete: Heeft veel bloed / zweet / tranen gekost maar wat je ervoor terug krijgt is fantastisch. En dat is zeker waar. Deze twee mensen hebben er een mooie woning van gemaakt. Maar ondanks dat er met de aannemer steeds overleg was als er vragen waren is er wel voor 25% aan meerwerk ontstaan. Graag had ik dit stel van te voren hiervoor willen behoeden. Dit door te werken met een goede technische omschrijving en een goed, tot in detail uitgewerkt ontwerp. Ook vraag ik in mijn enquête altijd naar tips o.a. voor mensen die zelf willen verbouwen. Zij gaven als tip; Zoek eerst echt alles uit voordat je de knoop doorhakt!