Op dit moment komt er via raamroosters (ijskoude) buitenlucht ons warme huis binnen. Een extra portie frisse, minder koude, lucht komt er binnen via de gaten en gieren. Bijvoorbeeld via de kieren in de voordeur, deze koude lucht komt via de onverwarmde gang in het kantoor en de woonkamer.
Wat zou er gebeuren als we de roosters dicht zouden maken en alleen zouden “draaien” op “gaten en kieren”? We hebben hiermee geëxperimenteerd. En wat bleek, de roosters konden dicht mits er voldoende afzuiging was in de ruimten. Voldoende afzuiging is afzuiging wanneer de CO2 waardes te hoog worden. We hebben dit handmatig gemeten en de afzuigkap aangezet wanneer dat nodig was. En dit werkte goed. We hebben dus de raamroosters niet meer nodig! Daarnaast zorgen de badkamer en toilet ventilatie ook nog voor afzuiging.
Deze 3 apparaten (inclusief de wasemkap) gaan we vervangen door een centraal ventilatie systeem. Dit voorkomt ook ongewenste verlichting (want de ventilator moet aan) of ongewenste ventilatie (want de verlichting moet aan) in de badkamer. Ook voorkomen we dat er 250 m3 warme lucht per uur naar buiten stroomt met de wasemkap. Immers de wasemkap wordt een recirculatie kap. Ook gaan we de warme “gebruikte” lucht opvangen en gebruiken voor een warmtepomp.
Op deze manier zijn de volgende doelen behaald:
– beter binnenklimaat door CO2 en vocht gemeten geregelde ventilatie
– minder kou in huis; geen ijskoude lucht direct de warme ruimtes in
– geen warme lucht direct naar buiten door de afzuigkap of ventilators van vochtige ruimtes
– verbruik energie zal ongeveer gelijk zijn (3 apparaten worden 1 centraal apparaat dat vrijwel continu aanstaat)
– een bron van duurzame warmte (de gebruikte lucht)
Op naar het volgende experiment!
Wil jij je huis zelf ook comfortabel verduurzamen. Ik help je graag!