Nieuwe starterswoningen in oude touwfabriek

Het gebouw
De Oude Touwfabriek is “organisch ontstaan” met de laatste verbouwingen in de jaren 60. Een grote platte doos met veel dichte gevels en een karakteristiek sheddak. Een echte uitdaging voor de architect.

Keuzes van de architect
De architect koos ervoor om een grote patio te creëren. Zo’n 270 vierkante meter ging “verloren”. De woningen werden “face to face” gerealiseerd. Voor de meeste woningen is dit het enige zicht naar “buiten” (de slaapkamer van de overbuurvrouw).

Alternatief
Een alternatief is te werken met een tweetal kleine patio’s. Dit resulteert tevens in een vergroting van het woonoppervlak van de woningen met gemiddeld 10%. Door te kiezen voor twee kleine patio’s ontstaat er daarnaast meer sociale cohesie (geen 14 woningen aan 1 patio maar slechts 6 woningen per patio).

Tot slot
Ik zit al een tijdje na te denken wat ik over het hoofd zie. Want de keuzes die gemaakt zijn zullen met een goede reden zijn gedaan. Binnenkort eens babbelen met de architect! Hij heeft al aangeboden om zijn ontwerp verder toe te lichten.