Maar dat gun je toch niet je (ergste) vijand….

Maar dat gun je toch niet je (ergste) vijand….

Vrijwillig wonen in een woonkamertje van 3 meter breed met als enig uitzicht de centrale parkeerplaats? Accepteren dat de slaapkamer zo klein is dat je partner wel overleden moet zijn. Via de slaapkamer naar de badkamer voor het toiletbezoek. Een gang van een kleine 10m2, een studeerkamertje uitkijkend op de binnenhal en slapen in de woonkamer van “ruim” 20m2? Iets voor jou?

Het idee is goed. Zorg appartement voor personen die richting hun laatste levensfase gaan. Dicht bij de winkels met zorgvoorzieningen en een recreatieprogramma. Maar zij hebben al een huurwoning of een koopwoning met overwaarde. Zij zijn zeer moeilijk te verleiden om zo’n huurwoning te accepteren. Alleen met “de rug tegen de muur” accepteer je dit. Zo is mijn overtuiging.

Circa 240m2 gaat op aan algemene, en waarschijnlijk onprettige, (gedeeltelijk) inpandige, verkeersruimte. Bijkomen nadeel is dat de appartementen maar aan 1 zijde lichttoetreding hebben.

Oplossing;
Door de overkapping van de patio is er nog minder licht inval en waarschijnlijk hogere bouwkosten dan de patio iets te verkleinen. Hiervoor is dan ook gekozen is in het nieuwe ontwerp. Daarnaast is de centrale hal geschrapt. In het nieuwe ontwerp liggen vrijwel alle appartementen aan een iets verkleinde centrale patio. Alleen nog de randen zijn overdekt zodat men droog naar de appartementen kan lopen. Dit leid tot 2 grote voordelen; nog maar maximaal 100 m2 gaat verloren aan de algemene verkeersruimte en vrijwel alle woningen hebben aan 2 zijde lichttoetreding.

Bestaand ontwerp appartementen:

In het nieuwe ontwerp hebben alle appartementen:
– ook ruimte voor verzorging in de slaapkamer; minimaal 12m2 (i.p.v. 7 m2) oppervlakte
– een gang die toegang geeft aan badkamer, slaapkamer en woonkamer
– een woonkamer van minimaal 20m2 en minimaal 3,5 meter breed (in plaats van minimaal 15m2).

Nieuw ontwerp appartementen:


Terug van de supermarkt loop je langs het gezellige café (vanavond klaverjassen!) je zwaait naar de buren die genieten van de zonnige patio. In je ruime woonkamer ligt de menukeuzekaart al klaar. De koekjes voor het bezoek leg je in je keukenkast. Via de tussenhal loop je naar je slaapkamer die uitkijkt op het groen. Ja, de hulp heeft alles netjes opgeruimd. Maar dat gun je toch niet je (ergste) vijand….

Meer alternatieven van plattegronden bekijken; je vindt ze hier.
Andere verbouw ideeën bekijken: je vindt ze hier.
Zelf ook een uitdaging m.b.t. de indeling van jouw woning? Ik help je graag! Neem contact met me op.