Duurzamer, beter en goedkoper je huis verwarmen.

Duurzamer, beter en goedkoper je huis verwarmen.

Het stookseizoen is zo langzamerhand wel weer begonnen. Zeker in onze, vaak matig geïsoleerde, historische Goudse pandjes. Zullen we het stoken dit jaar eens anders doen?

Bijvoorbeeld eerst waterzijdig inregelen?! Dat is niet het kunstmatig verlagen van grondwater maar wel het beter verdelen van het water. Het verwarmingswater, in je CV installatie, dan wel. Circa 5% minder gasverbruik en dat tot 50% op kosten van de gemeente. Bel de installatie boer voor meer info. En koop, met korting, radiatorfolie of isolatie bij de plaatselijke bouwmarkt om de warmte binnen te houden. Want je bent toch echt niet zo sociaal dat je de straat dadelijk gaat verwarmen?

Laat echter niemand in de kou staan. Al geldt dit niet voor de starter op de woningmarkt. Want zonder overdrachtsbelasting een huis kunnen kopen betekent ook dat je meer kunnen betalen. En dat betekent dat de huizenprijzen nog harder zullen / kunnen stijgen. Maar ga wel slapen in de kou. Kom, probeer het eens! Zet de verwarming uit waar je die eigenlijk niet nodig hebt.

Dan nog een speciale tip voor de 70-plussers. En dan heb ik niet over de 70-plussers die eindelijk zicht krijgen op hun eigen knarrenhof maar wel over de aanvoertemperatuur van je verwarmingswater. Verlaag die tot zo’n 60 graden een beetje handige klusser kan dat zelf. Vooral de moderne CV keteltjes zijn dan een stuk zuiniger. Verder is het een mooie test om te kijken of je huis geschikt is voor bijvoorbeeld. een warmtepomp.

Lachen en nog eens lachen. Niet omdat we lachgas hebben genomen want dat is voor volwassenhersens ook niet goed. Maar wel lachen om de stookrekening aan het eind van het stookseizoen en hopelijk ook omdat we dan af zijn van dat corona spook. 

Blijf gezond!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Advies nodig voor jouw huis? Ik help je graag! Neem contact met me op