Binnen budget toch een mooie ruime woning

Binnen budget toch een mooie ruime woning

Dit project betreft een jaren 30 woning in Gouda. Een beetje gedateerd maar wat een sfeer….Het badkamertje op de verdieping is wel klein voor het gezin met 2 kinderen en ook de isolatie laat wat te wensen over, maar ja….voor die prijs.

Want je ziet het vaak: het kleine badkamertje word vergroot met een klein bouwwerkje op het balkon, de isolatie wordt uitgerold tegen het dakbeschot en in de kruipruimte. De trap naar zolder komt boven de trap naar de 1e verdieping en de oude plek van de zoldertrap wordt bij de slaapkamer getrokken. De aanbouw op de begane grond komt als we weer geld hebben….

standaard verbouwing

Het alternatief
Waarom een bestaande badkamer (met het leidingwerk) slopen? Laat lekker staan; nieuwe tegels en sanitair doet al wonderen. Waarom het geld niet besteden aan een tweede badkamer op de zelfde laag of op zolder. Wellicht iets duurder maar het creëert wel twee badkamers.
Dan die trap oké hij lijkt niet logisch te staan maar dat valt bij nader inzien wel mee. Dus hier pakken we onze winst; geen kosten van een nieuwe trap en minder warmte verlies (bij de twee trappen boven elkaar kan de warmte makkelijk naar de zolder “verdwijnen”). Een klein aanbouwtje kost om diverse reden veel (de vierkante meter prijs ligt dan erg hoog). Voor het zelfde geld (en vaak voor minder) kun je meer vierkante meter realiseren door het plaatsen van een grote dakkapel. Ook bij deze jaren dertig woning was de dakhelling laag (circa 40 graden) en dat betekent veel hoogte winst door het plaatsen van een dakkapel. We hebben nu al twee keer winst te pakken: meer vierkante meters voor minder geld en minder isolatie tegen het dakbeschot…..

nieuwe indeling 2e verdieping


Ook hulp nodig bij verduurzaming of verbouwing? Ik help je graag!