Compacte stadswoning

Compacte stadswoning

Vijfentwintig vierkante meter. Een goede ruime studentenkamer maar dan als bouwgrond. In een hofje in de Goudse binnenstad. Hoe krijg je dit verkocht?

Het bestaande ontwerp komt tot een gebruiksoppervlakte van 40m2. Een goede ruime woonkamer maar dan als complete woning. Het verblijfsgebied blijft beperkt tot 25m2. Twee woonvlakjes van grofweg 15m2, geen buitenruimte en alleen aan de voorzijde ramen. Wat is dat waard?

Voor ruim 1,5 ton staan er op dit moment diverse appartementjes (van circa 75m2) te koop in de buitenwijken van Gouda. Zo’n 45m2, in het centrum van Gouda, in een historisch pand, staat te koop voor 165.000 euro.

De grond staat op dit moment te koop voor 75.000 euro. Dit betekent dat de totale maximale bouwkosten zo’n 75.000 mag bedragen.

Wellicht sluit het beter aan op de woningmarkt als de woning groter wordt. De nokhoogte en de goothoogte zitten op het maximaal haalbare. De achtergevel is een geheel dichte gevel met een op het dakvlak een “dakkapel” zonder ramen. Als de achtergevel tot de maximale nokhoogte opgehoogd mag worden dan is er al voldoende ruimte voor een slaap vide (hoogte circa 1,50 m/ 1,75 m). Indien daarnaast de b.g.g. circa 1 meter verlaagd wordt dan ontstaan er 3 woonlagen i.p.v. 2.

Bouwkundig zal dit laatste vrij lastig en waarschijnlijk duur zijn. Echter verder onderzoek is zeker interessant. Indien het haalbaar is ontstaat er een extra woonlaag. En daardoor een woning met een kamer in het souterrain, een keuken en tenslotte nog een ruimte op de verdieping. Al met al een gebruiksoppervlakte van minimaal 50m2.

de plattegronden

Om te zorgen dat het niet allemaal als “benauwd” wordt ervaren. Is er in het ontwerp gewerkt met glas, verrassende doorkijkjes en hoge plafonds.

Ook hulp nodig bij het ontwerpen van je nieuwe woning? Ik help je graag!