Binnen dient goed geventileerd te worden om verspreiding van het Corona virus / COVID-19 tegen te gaan. Maar hoe doe je dat eigenlijk in een je eigen woning? Een ABC’tje is het sowieso niet omdat het eigenlijk een ACD’tje is, als je het aan een bouwkundige vraagt.
Vroeger tochten en kierden we onze grachtenpandjes uit. Dat noemen we “ventilatiesysteem” A. Maar dat moest anders; kou eruit en warmte binnenhouden werd het motto. Al snel bleven onze “eigen luchtjes” ook binnen. We plaatsten (stiekem) raamroostertjes, een poepdoosventilatortje en een kookeilandwasemkapje. Maar word er niet afgeblazen dan wordt er ook vaak niet goed geventileerd.
En wie A zegt, zegt C. Het ventilatie systeem C is in de bouwkunde een continu werkende woning-zolderventilator met (legale) raamroosters. Maar vele verbouwingen later was de bedachte doorstroom verdwenen, de capaciteit te laag en het systeem vervuilt. En tegen tochtklachten werden roostertjes dicht gedaan. We waren weer terug bij af.
Toen kwamen “de deskundige” met ventilatiesysteem D, dat moest het zijn; de ventilatielucht onder quarantaine; onder streng regime lucht eruit en erin en de woning potdicht Op papier is de lucht in balans, echter vaker in onbalans. Net iets te kleine kanalen, net iets te vervuild of net iets te veel lawaai zorgen er vaak voor dat het systeem net niet werkt. Virusdeeltjes in combinatie met moderne bouwstoffenluchtjes hebben vrij spel.
En B? Beter voorkomen dan genezen. Met een simpel CO2-metertje meet je de kwaliteit van jouw ventilatiesysteem. Zet de meter in je slaapkamer; grote kans dat het overschrijdings-alarm je regelmatig wakker maakt. Overtuigd? Wel slapen? Niet ziek worden maar poetsen. Zorg voor een schoon ventilatiesysteem en zet eventuele roosters en binnendeuren wat vaker open. Nog steeds een ziekmakend systeem? Neem dan eens contact op met de B van een Bouwkundige.
Blijf gezond!
Jérôme Brands
Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)
Een bouwkundige nodig? Ik help je graag! Neem contact met me op