Kop in het zand? Of actief aan de slag?

Kop in het zand? Of actief aan de slag?

Wat doen we? Wachten we af? Steken we ons kop in het zand? Zadelen we andere op met een probleem? Of anticiperen we op het onvermijdelijke?

Want we kunnen wel blijven bouwen / wonen alsof we oneindige (fossiele) energie hebben maar geloof me; ooit wordt het toch minimaal allemaal wat krapper. Zo wordt ooit de aardgaskraan  (verder) dichtgedraaid. Maar ach zo ver is het toch nog niet, en tegen die tijd zien we wel verder……zullen wellicht sommige denken…de kop in het zand….

Een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet, zien we bij de transformatie van de Klaas de Vriesschool. Gewoon nog lekker, niet toekomst-proof, een nieuw gasketel met radiatoren plaatsen. Kijk als je nog een gasketeltje hebt staan dan kan ik me voorstellen dat je deze nog even wil behouden. Maar als je toch bezig gaat….

Dat hebben ze op de turfmarkt beter begrepen. Een mooi grachtenpand is daar geheel gerenoveerd en gasloos gemaakt. Mocht je nog interesse hebben: hij staat nog te koop…… En wil je zelf aan de slag? De grootste uitdaging is dat gasloos eigenlijk niet zonder goede isolatie kan.

De rijksoverheid heeft hierop mooi geanticipeerd; zij geven aantrekkelijke isolatiesubsidies. En mocht je net niet aan alle regeltjes voldoen dan doet de gemeente Gouda er nog een klein schepje (zand?) boven op. Je vangt tot 500 euro subsidie bij isolatiemaatregelen.

Nog meer geld bij gemeente ophalen kan als je bijvoorbeeld gezamenlijk zonnepanelen laat leggen. De GoStores winkels geven het goede voorbeeld; ruim 8.700 zonnepanelen zijn er geplaatst. Zo gek (?) hoeft ook weer niet (meteen) maar ga eens een gesprekje aan met de buren of je bijvoorbeeld niet gezamenlijk wat kunt doen.

Kortom haal je kop uit het zand, pak de subsidie en bereid je voor op het onvermijdelijk!

Geniet van de zomer!

Jérôme

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Hulp nodig bij verduurzaming of verbouwing? Ik help je graag! Neem contact met me op