Hoe staat (het eigenlijk met) jouw huis?

Hoe staat (het eigenlijk met) jouw huis?

Half Nederland verbaast zich over de stijgende woningprijzen. Ondertussen zakt half Nederland langzaam naar eenzame laagte. Als een paal boven water – of moet ik zeggen onder water – staat vast dat de woningen met betonnen funderingspalen zoals in Westergouwe voorlopig geen funderingsproblemen krijgen. Maar welke woningen dan wel?

In Nederland is er sinds kort FunderMaps om een – hoe toepasselijk – “onderbouwd beeld van de risico’s op funderingsschade te krijgen”. Nu zijn de conclusies nog vaak onjuist, volgens de deskundige, maar als de methodiek verbeterd is , krijgt de Nederlandse woning naast een energielabel wellicht ook een funderingslabel. Over het energielabel gesproken; zo’n label, dat 10 jaar geldig is, heb je tot 1 januari voor een paar euro. Daarna kost dit label zeker een paar honderd euro.

Funderingsherstel kost minimaal ettelijke duizenden euro’s. Maar stort dan je huis meteen in als je (slechte) houten palen hebt? Nee hoor! Zolang je tenminste niks geks doet. En daar zit ‘m de pijn. De gemeente Gouda staat namelijk ook voor een duivels dilemma. Het water staat daarbij niet aan de lippen maar bij sommige binnenstadpanden aan de voordeur of onder het tapijt van de woonkamer. Maar grondwater verlaging betekent verhoging van het aantal funderingsproblemen.

Uiteindelijk is er een fantastisch (?) idee bedacht; in de binnenstad wordt het grondwater plaatselijk flink verlaagd. De panden zonder palen zakken vrolijk (een beetje ongelijkmatig) door en de funderingsproblemen ontstaan vooral bij woningen met funderingspalen van naaldhout. Deze zijn namelijk gevoelig voor rotting. Over naaldhout gesproken; nu half Nederland er toch al mee bezig is; alvast fijne kerstdagen.

Blijf gezond!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Verdere info?

Verder lezen over de peilverlaging in Gouda; https://www.kcaf.nl/wp-content/uploads/2020/01/GOUDA- STEVIGE-STAD-Ontwerp-Kaderplan-Bodemdaling-Binnenstad-januari-2020.pdf of op https://nos.nl/artikel/2350089-een-groot-experiment-gouda-verlaagt-grondwaterpeil-met-25-centimeter.html en natuurlijk https://www.goudsepost.nl/nieuws/nieuwsflits/1017119/-laat-ons-niet-zakken-

Meer algemene info ? Kijk eens bij Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek
Specifieke info Gouda en Fundering? Kijk eens op site van de gemeente Gouda
Advies op maat nodig? Ik help je graag! Neem contact met me op