Als je toch wist hoeveel warmte er wordt weggegooid….

Als je toch wist hoeveel warmte er wordt weggegooid….

Vaak gooien vaak een hoop warmte gewoon weg. Het zou toch mooi als we dat terug kunnen en halen en die warmte nog een keer kunnen gebruiken. Het warme water van je douchewater, de warme maar vervuilde lucht in je huis ja zelf van je riool….Dat kan met WTW en dat staat voor Warmte Terug Winning. et wtw systeem draagt de warmte over via een warmtewisselaar. De twee meest bekende varianten zijn de douche WTW en de WTW installatie bij balansventilatie.

Douche WTW
Met een douche-wtw wil je warmte uit het gebruikte douchewater halen. Je gebruikt deze warmte, van het wegstromende douchewater, om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt je cv-ketel minder gas of je warmtepomp minder stroom. Er zijn verschillende systemen. Voor de meeste douche-wtw’s is een kleine verbouwing nodig. Maar er is ook een systeem dat je los in de douche kan plaatsen, zonder verbouwing.Het wegstromende water wordt dus niet gemengd met het ‘verse’ water: het stroomt langs elkaar heen. Daardoor wordt het koude water alvast opgewarmd en is er minder gas of elektriciteit nodig om het verder op temperatuur te brengen. De warmtewisselaar bij je douche kun je plaatsen in:
– de afvoerpijp (verticale douche-wtw)
– de muur naast de douche (verticale douche-wtw)
– in de douchebak of goot van de inloopdouche (horizontale douche-wtw)
– los in de douchebak.

WTW bij balansventilatie
Een WTW unit is een apparaat dat deel uitmaakt van de balansventilatie in een woning. In het WTW toestel zitten ventilatoren en een warmtewisselaar. De wisselaar haalt warmte uit de afgevoerde, verbruikte ventilatielucht en verwarmt daarmee vervolgens de verse binnenkomende lucht. Op deze manier blijft de warmte behouden. De warmte van de binnenvlucht die wordt afgevoerd, wordt namelijk voor een groot deel benut om toegevoerde frisse buitenlucht voor te verwarmen. Deze lucht voelt nagenoeg hetzelfde als de kamertemperatuur.

Wil jij je huis zelf ook comfortabel verduurzamen. Ik help je graag! Ik wil contact.
Wil je (eerst) weten hoe ik je kan helpen? Ja dat wil ik!

Nog niet uitgelezen over duurzame oplossing…… Ik wil verder lezen