Kook jij ook nog op een kampvuur?

Kook jij ook nog op een kampvuur?

Koken op haardvuur is of wordt net zo gek als koken op een gaspit. Wie wil er nou een open verbrandingstoestel in huis! Ter info; alle overige open verbrandingstoestellen zijn al – uit veiligheidsoverweging – verboden in huis. Nou hoef je niet uit veiligheidsoverwegingen van het koken op gas af, maar….. er zijn meer redenen. Lees ook de column die ik in het verleden schreef over koken op inductie (zie hieronder). Maar van het gas af in meer of minder mate leid tot meer energieverbruik. En dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Echter jouw elektra-aansluiting kan niet alles onbeperkt aan. Nou en, zou je zeggen. Je kunt behoorlijk van de kook raken als je het nieuwe vastrechten ziet van je elektra-aansluiting.

Een oplossing voor de mindere kookprinsen onder ons, zoals ik, is om een zo laag mogelijke vermogen te kiezen van de inductiekookplaat. Koken gaat dan prima! Koken op meerdere pitten minder! Je hebt dan wel nog steeds een eigen groepje nodig voor je eigen plaatje in je eigen meterkast. Maar dan loop je in ieder geval minder kans dat je in de prijzen valt qua vastrecht. Nog een tip; Let ook op het gebruikersgemak van de inductie plaat. Vraag gebruikers ervaringen in je eigen kringetje tijdens bijvoorbeeld een gezellig dinertje. Zou ik zeggen. Je kunt natuurlijk ook altijd gebruik maken van mijn kennis en ervaring….

Geef jezelf eens een cadeautje!
Corona gooit aardig wat (schoorsteen) roet in ons eten. Of liever gezegd, in onze p(l)annen in deze Sint en Kerstman maand. Kwade tongen beweren overigens dat we zelf voor beide heren spelen. Dat we zelf allerlei cadeautjes aan anderen geven uit naam van de Sint of Kerstman. Dat zal toch niet waar zijn…
Ik heb mijn eigen cadeautje al geregeld; een mooie inductiekookplaat. Want je verwarmt je huis toch ook niet meer met een kolenkachel? Zo’n ouderwetse gaspit zorgde dan wel voor extra ruimteverwarming maar volgens mij wil je, net zoals bij inductie koken, de warmte alleen gebruiken om zo snel mogelijk je zondag-ochtend-ontbijt-eitje klaar te hebben.
En supersnel koken kan ie! Maar wat ook supersnel gaat, is het schoonmaken van zo’n inductiekookplaat. Thuis hoor ik dan ook alleen maar complimenten over ons nieuwe kookplaatje.
En dat gedeeltelijk ook met jouw belastingcentjes. Want ik heb mijn kerstcadeautje al gekregen van de gemeente. Namelijk jouw belastingcentjes om mijn groepenkast in de meterkast geschikt te maken voor inductie koken en zonnepanelen..
In deze donkere maanden krijg ik zelfs nog wat gratis energie voor het wonderplaatje van de zon. Oké, de aanschaf van zonnepanelen kost wel wat, maar ook hier heb jij (indirect) aan meebetaald. De toegevoegde waarde en dan heb ik niet over die aan mijn huis bij toekomstige verkoop maar over de BTW krijg ik netjes van de overheid terug.
Dankzij die bijdrage heb ik wat groter uitgepakt. Want voor zonnepanelen geldt eigenlijk 4 halen 3 betalen. Met mijn paneeltjes heb ik de komende jaren een negatief energieverbruik. En zolang de salderingsregeling nog (gedeeltelijk) bestaat, krijg ik heel wat geld terug van de energiemaatschappij voor mijn kilowattjes. Nog bedankt voor alle cadeautjes!

Blijf (financieel) gezond!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post. Net zoals de Goudse Post is veranderd zijn ook de subsidies in deze column verandert. Wil je weten van welk subsidie potje jij gebruik kunt maken? Ook daarvoor kun je bij mij terecht!

Wil jij zelf ook modern, comfortabel, gasloos koken? Ik help je graag! Ik wil contact.
Wil je (eerst) weten hoe ik je kan helpen? Ja dat wil ik!

Nog niet uitgelezen over duurzame oplossing…… Ik wil verder lezen