Pieken en dalen. Met beleid en weloverwogen.

Pieken en dalen. Met beleid en weloverwogen.

Krimpeerders, sorry, kampeerders herkennen het wel. Op de camping zet je voor jezelf een kopje koffie met de Senseo, voor de ander zet je met de waterkoker wat theewater, en koelkast gaat naar standje diepvries. Want vanavond moet dat biertje wel lekker koud zijn….. Pats. De stop slaat door. Had je toch maar die vriendelijk adviseur van de kampeerwinkel moeten luisteren die je waarschuwde – geheel tegen je natuur in – te gaan voor een bescheiden waterkokertje en dito koelkastje.

Je komt thuis. Snel het infraroodpaneel aan, het espresso-apparaat aan, oeps de vaatwasser vergeten.. nog snel aan en de oven al vast voorverwarmen voor die heerlijke pizza vanavond. Want vanavond houd je niks tegen voor een heerlijk avondje bankhangen….. Pats. De stop slaat door. Nee, dat gebeurt eigenlijk nooit want die draadjes meneren – elektro monteuren – houden rekening met ons gedrag. Ja echt, niet omdat ze aardig zijn maar gewoon rekening moeten houden dat jij alles thuis in 1 keer kunt aanzetten. Want zelfs je huisaansluiting is berekend op dat je alles in 1 keer aanzet.

De stoppen slaan bij jou wel door als je mogelijke maandelijkse verhoging van het vastrecht voor je huisaansluiting voor je kiezen krijgt…
Per jaar incl. btw juli 2022 (bron: https://www.liander.nl):
– 1-fase: 1x10A € 97,95
– 1-fase: 1x25A, 1x30A, 1x35A en 1x40A € 248,34
– 3-fase: 3x25A € 248,34
– 3-fase: 3x35A € 944,85
-3-fase: 3x50A € 1.374,53

Meer dan 500 per maand! Dan schakel je liever over op gas. Gesproken over schakelen. De oplossing is eigenlijk heel simpel. Zorg gewoon dat alles niet in een keer aankan. Je plaatst schakelaars die feitelijke zeggen oké de oven aan dan moet het keukenboilertje maar even wachten. De andere oplossing is wat moeilijker. Luister naar die vriendelijke adviseur. Ik adviseer altijd om te kijken of er andere apparatuur is die er voor zorgt dat het piekvermogen – want zo heet dat officieel – je aansluiting niet oververhit (letterlijk).

Zeker als we dadelijk verder gaan met van het gas af gaan – wie wil dat nou niet – krijgen we steeds vaker met het gevaar van de noodzaak van een hogere aansluiting te maken. Dus de goede mix van apparaten die al we nodig hebben is hard nodig. Anders blijft ons huis zo koud als die koelkast op de camping en duurt het wel erg lang voordat het water kookt.

Wil jij ook niet teveel vastrecht gaan betalen. Ik help je graag met een vers gezet kopje thee of koffie uit mijn espressoapparaat Ik wil contact.
Wil je (eerst) weten hoe ik je kan helpen? Ja dat wil ik!

Nog niet uitgelezen over duurzame oplossing…… Ik wil verder lezen