Corona. Crisis?

Corona. Crisis?

De provincie gaat zorgen voor meer huizen…. Zij verlagen zich niet door onnodig polders vol te bouwen. Maar zij verhogen de bouwhoogtes en de bouwformules. Opgestapeld in een flatje of buren rechts, links en achter je in een rug-rugwoning in de buitenwijk. Met nauwelijks plek voor groen en auto. Daarmee zorgen we voor woningen voor iedereen in de toekomst, aldus de provincie. Maar woningzoekers willen toch groen en ruimte? Dan nu maar kiezen voor een nieuwbouwwoning?

De ontwikkelaars zorgen voor groen en ruimte. Zoals in Westergouwe met natuurspeelplekken, trapveldjes of vissteigers. Of op het terrein van de oude kazerne; een groene woonomgeving met een groene ontmoetingsplek aldus de ontwikkelaar. Maar wel met prijzen beginnende bij zo rond de 4 ton. Daarmee beantwoorden we de vraag van de woningzoekers aldus de ontwikkelaars. Maar woningzoekers willen of kunnen dat toch niet betalen? Dan maar kiezen voor een huurwoning?

De gemeente gaat zorgen voor huurwoningen. Te hoog voor huurtoeslag en te hoog voor menig inkomen. De prijzen beginnen bij zo’n 750 euro en eindigen bij zo’n 1000 euro, dat heet tegenwoordig middenhuur. Daarmee bestrijden we het woningtekort aldus de gemeente. Maar het probleem is toch dat er te weinig echt betaalbare huurwoningen zijn? Dan maar kiezen voor een bestaande woning?

De crisis zorgt wellicht in de toekomst dat de bestaande woningen betaalbaar worden. Want ondanks de coronacrisis blijven woningzoekers vertrouwen houden in de woningmarkt zo schrijft de NVM. Maar wat gebeurt er als, wat veel economen verwachten, een economische crisis echt merkbaar wordt. Als dan het vertrouwen wegvalt dalen de prijzen van de bestaande woningen. Nu maar hopen dat dan de hypotheekrente niet te veel stijgt…..

Blijf gezond!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)