De verkiezingen komen eraan…en nu?

De verkiezingen komen eraan…en nu?

Ik bedoel dan de energietransitie-verkiezing. Wanneer het over en uit is, is nooit zeker, zie onze minister-president. Maar ik durf toch te zeggen dat het over en uit is met het aardgas over een niet zo lange termijn. Kies je dan voor of beter gezegd gok je op de – hoogstwaarschijnlijk – verliezers als bijvoorbeeld waterstof?

Of stem je blanco? Omdat de energietransitie voor jou nog ver weg lijkt? Of omdat het niet zo’n vaart zal lopen? De keuze is aan jou en de gevolgen voor de generaties na je. De klimaat transitie is al ingezet door onze onverantwoordelijke fossiele grondstoffenconsumptie.

Is jouw keuze super groen? CV ketel eruit en warmtepomp erin. Energetisch is het een sterk apparaat, een beproeft concept en geschikt voor een beter geïsoleerd huis. Het vraagt vaak huis-aanpassingen en een stevige investering. Kies daarom eventueel de hybride optie.

Of kies je voor rood? Infrarood. Relatief een kleine investering en waarvoor een kleine aanpassing van je huis is nodig. Neem wel voldoende zonnepanelen anders stijgt je rode bloeddruk tot grote hoogte door je elektriciteitsrekening. De meningen zijn verdeeld maar het is een overweging waard.

Kies je onzekerheid en kies je voor blauw? Het warmtenet. Tenminste als die er komt bij jouw in de buurt. Of het er komt en wanneer is nog onduidelijk maar je kunt wel wachten tot het zover is of niet….Ander nadeel; tot die tijd blijf je blauw betalen aan het aardgas.

Moet je dan kiezen voor geel? Ja en nee. Want welke van bovenstaande mogelijkheden je ook kiest isoleren is en blijft vaak noodzaak. Jij kiest daarbij natuurlijk niet voor geel van glaswol of steenwol. Natuurlijk kies jij voor natuurlijk varianten. Toch?

Wat je keuze ook is, kies de goede. Voor de Goudse politiek heb je de duurzame stemwijzer en het duurzaamheidsdebat. Voor de keuze van energietransitie kun je terecht voor afhankelijk adviseurs zoals ondergetekende; elke vrijdag kosteloos bomen over jouw keuzes meer info deze website.

Ik wens je weinig keuze stress toe!

Met vriendelijke groet,

Jérôme

Meer bouwbabbels? Ik wil ze graag lezen
Eens sparren over duurzaamheid. Ik wil contact.
Nieuwsgierig naar mijn dienstverlening? Hier vindt je een overzicht van wat ik allemaal voor je kan doen