DUURZAAM ADVIES REALISATIE

DUURZAAM ADVIES REALISATIE

Een mooie hoekwoning. Eind jaren 80 gebouwd. Maar de woonkamer voelt net te klein en er ontbreekt een achteringang en een hobbyruimte. Daarnaast is de woning onvoldoende geïsoleerd en compleet nog niet verduurzaamd. Wat doe je dan?

Vergroten van de woonkamer
Met een aanbouw op het zuiden is het al snel flink zweten in de zomer. Een tropisch kas is best wel leuk maar om daar van je woonkamer te maken…. Dus kwam ik op het idee om een tropisch kas te maken. Niet om als verblijfsruimte te gebruiken in de winter, maar wel het hele jaar door als een vorm van “passieve isolatie” en om warme lucht oogsten voor het huis………..Voor de eethoek wordt een zij-uitbouw geplaatst. Door goed te openen ramen te plaatsen in de serre wordt het binnenklimaat nooit te warm. Immers de lucht wordt de woning in gezogen.

De garage moet hobby ruimte worden
De garagedeur en de toegangsdeur worden vervangen door kozijnen met meer glas zodat er meer daglicht in de ruimte komt. Daarnaast wordt de gehele ruimte volledig geïsoleerd.

De bestaande plattegrond (links) en de nieuwe plattegrond (rechts)

Verduurzamen van de woning
De voorgestelde bouwkundige ingrepen m.b.t. verduurzamen zijn o.a.:
– de garage en de woning goed na-isoleren
– de serre / kas zorgt voor “voorverwarmde verse lucht” in alle verblijfsruimte
– zonnepalen op het dak van de garage (nog niet in deze artist impressions verwerkt)

Betaalbaarheid
Om de betaalbaarheid te garanderen:
– zijn de ingrepen afzonderlijk van elkaar uit te voeren (er is geen grote investering in 1 keer nodig) en als zodanig opgenomen in de planning
– wijzigingen die de eigenaar ook grotendeels zelf kan uitvoeren (o.a. HSB / eenvoudige detaillering)
– zijn de ingrepen bouwkundige qua complexiteit zo klein mogelijk

Esthetica
Om er voor te zorgen dat de woning, de garage en alle bouwkundige aanbouwen een geheel vormen. blijft de hoofdvorm gehandhaafd en (esthetisch) ongewijzigd. De uitbouwen en de na-isolatie van de garage worden uitgevoerd in dezelfde materialen en (vergelijkbare) kozijn (maten). Het houtwerk van de serre is vergelijkbaar met het hout van de gevelopbouw van de uitbouw en de garage.


Meer info?
Neem gerust contact met me op!