Een nieuw energietransitie jaar

Een nieuw energietransitie jaar

Grachtenwater voor het verwarmen van onze monumenten. De getijde van de IJssel om energie op te wekken. Biogas van de boeren uit de Krimpenerwaard. Echt duurzaam transformeren door geen aardgas te accepteren. Nieuw bouwen door minimaal energie neutraal te eisen. Ik heb het er allemaal over gehad in mijn oud-en-nieuw-bouwbabbels

Maar hoe staat het met mijn eigen energietransitie?

Wij, wij leven in het nu, met vernieuwende denkbeelden en zonder vooroordelen! We zijn verlicht! En wel gratis! Terwijl een gemiddelde Gouds stel zo’n 3000 KW verbruikt hebben wij dit kunnen beperken tot …..een negatief elektriciteitsverbruik. Voldoende zonnepaneeltjes op het dak en klaar. Voorlopig blijft de salderingsregeling dus kassa!

Kassa was ook het gasgebruik in 2021 van een gemiddelde Goudse hoekwoning; minimaal zo’n 1500 kuub. En dan heb ik niet over onze oude doortocht woning. Echter we tikte net niet het gemiddelde aan. Zonder energiecoaches op de (warme) koffie en isolatiesubsidies. Met ons beperkte gasverbruik verwarmen we dus nog steeds ook de straat en de grond.

Hoe? We koken lekker hip op inductie (makkelijk schoon te maken trouwens). We zorgen voor minder koude lucht binnen door beter te ventileren. De CV ketel is “scherp afgesteld” en geeft alleen warmte waar en wanneer het echt nodig is. En indien nodig verwarmen we lokaal bij met ons infraroodpaneel.

Ook willen we andere helpen en inspireren. Zonder grijze wollen sokken hebben we warme koffie aangeboden tijdens de duurzame open huizenroute. Open zijn we ook elke vrijdag – op afspraak – om te bomen over duurzaamheid. Dat is samen kennis delen en maken. Jij bent trouwens ook van harte welkom. Daarnaast geef ik presentaties over duurzaamheid.

Ook in 2022 blijven we dat natuurlijk doen! Ook gaan we verder met het verduurzamen. We zijn bescheiden en we streven in 2022 minimaal 2 maanden geen gasverbruik te hebben. Daarnaast hopen we ons gasverbruik te beperken tot maximaal 1250 m3 in 2022 (en nu maar hopen op een zachte winter).

Hoe? Een warmtepomp voor warm water en ventilatie. Kieren, kunnen en zullen, daarna verdwijnen. Wollen sokken worden overbodig want we isoleren de vloer. En we krijgen een warmer zicht op de buitenwereld met extra dubbel glas. We raken helemaal geïsoleerd, o nee, alleen ons huis. Want natuurlijk blijven we wonen in onze energieke stad.

Maar wat zijn jouw plannen voor het nieuwe jaar? Probeer er in ieder geval van te genieten!

Met vriendelijke groet,

Jérôme

Meer bouwbabbels? Ik wil ze graag lezen
Eens sparren over duurzaamheid. Ik wil contact.
Nieuwsgierig naar mijn dienstverlening? Hier vindt je een overzicht van wat ik allemaal voor je kan doen