Wit geld voor groene zaken in overvloed.

Wit geld voor groene zaken in overvloed.

Sinterklaas wie kent hem. Daar staat de overheid – zo vind menig burger – recht tegenover met zijn als maar vragende belasting. Maar in “duurzaamheidsland” is dat net iets anders.

Het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen – gewoon een verkapte subsidie – is niet van tafel,. Maar “het is de vraag of 2023 nog haalbaar is” aldus sommige deskundige. Dus van de zomer en de zomers daarna blijf ik genieten van mijn energieverbruik. Immers die is negatief dankzij de subsidie. Als de salderingsregeling van tafel gaat dan wordt de regeling langzaam afgebouwd. Na afbouw (in 9 jaar!) krijg ik niet wat ik nu betaal voor elektriciteit maar alleen nog een 5 tot 10 cent per terug geleverde kilowattuur. Niet dat dat van toepassing is want tegen die tijd zijn alle aardgas apparaten bij mij thuis allang vervangen door elektrische apparaten.

Ondertussen ga ik natuurlijk ook aan de slag met isoleren. Gelukkig ben ik enigszins lui aangelegd en kom daarmee in aanmerking voor wederom subsidie. Want één van de voorwaarde om in aanmerking te komen voor subsidie is dat dit door een bedrijf moet worden aangebracht. Ze noemen het Nationaal Isolatieprogramma. Naar alle waarschijnlijk een potje van zo’n half miljard (ja, dat is iets met negen nullen).

Circa een kwart  miljard (wederom iets met 9 nullen) overheidssubsidie is er o.a. ter stimulering van de aanschaf van hybride warmtepompen. Het subsidiebedrag voor (hybride) warmtepompen wordt per 2022 verhoogd van 20% naar 30% . Voor het berekenen van alle subsidies kun je terecht bij: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren.

Ideeën opdoen over hoe je de bak subsidie kunt besteden om een stukje van de aarde te redden? Bezoek bijvoorbeeld de woonwijzerwinkel. Ze zijn net zo als onze goedheiligman al haast Gouda weer uit. Maar je kunt nog bij ze op bezoek in de mobiele winkel op 10 december in winkelcentrum Bloemendaal aan de Lekkenburg en op 18 december op parkeerplaats Goverwelle aan de Poldermolendreef.

Te laat? Je kunt ook altijd terecht bij andere onafhankelijke adviseurs zoals het duurzaam bouwloket en bij Jerome Brands duurzaam bouwadvies. 

Meer bouwbabbels? Ik wil ze graag lezen
Eens sparren over duurzaamheid. Ik wil contact.
Nieuwsgierig naar mijn dienstverlening? Hier vindt je een overzicht van wat ik allemaal voor je kan doen