Wanneer ga jij eindelijk van het aardgas af…..

Wanneer ga jij eindelijk van het aardgas af…..

De verkenningswijken in Gouda zijn aangewezen. Woningeigenaren krijgen de schrik van hun leven. Niet omdat de overheid heeft bedacht om het aardgas te subsidiëren zoals in Duitsland. Maar wel heeft de overheid bedacht dat de aardgaskraan, juist bij hen, waarschijnlijk, zo snel mogelijk dicht moet.

De argumenten tegen dit voornemen zijn legio. Waarom wij en niet zij? De technieken zijn helemaal niet goed. Mijn huis is niet geschikt. Het kost 50.000 euro voor mijn woning. We zijn maar een druppel op een gloeiende plaat….

Laat het desnoods maar een druppel zijn maar dan wel op een inductie kookplaat. Het steeds grilliger wordende klimaat heeft dan wel zijn voordelen. Maar het kent meer nadelen. Zo komt soms het water met bakken uit de lucht en mede daardoor staat in menig binnenstadspand het water tot de (verhoogde) voordeur drempel.

En is het zo’n ramp? Om je huis tochtvrij te maken? Om flink te besparen op je stookkosten? Zorgen voor een betere toekomst? Zorgen voor een toekomstbestendige woning? Zorgen voor minder maandlasten?

Globaal 10 procent wordt al door overheid betaald. Gemiddeld is de spaarrente onder de 1 procent gedaald en zijn de huizenprijzen met zo’n 10 procent gestegen dus desnoods leen je bij. De financieringskosten zijn veelal minder dan verlaging van de energielasten. Daarnaast wordt het koopprijsverschil tussen een niet en wel verduurzaamde woning steeds groter.

Maar je kunt het natuurlijk ook met kleine stapjes doen. Mijn gaskookplaat heb ik vervangen door een inductiekookplaat. Daarnaast heb ik voor 4,5 mille zonnepanelen gekocht. Duizend euro hiervan heeft de overheid betaald. Daardoor zijn mijn gas- en elektriciteitsrekening met circa 500 euro per jaar gedaald. Daar kan geen spaarrekening tegenop!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Advies nodig bij het aardgas vrijmaken van je woning? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.