Wonen, werken en recreëren in de binnenstad?

Wonen, werken en recreëren in de binnenstad?

Zelf woon ik in Gouda. De laatste tijd loop ik altijd wat triest door onze historische binnenstad….thuis heb ik nog een ansichtkaart; waarop Kleiwegkerk, een Gouds echtpaar en lokale slagerij.  Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar ‘t is Gouda waar ik geboren ben. Deze binnenstad, ik weet nog hoe het was, ons eigen knusse raadhuis op de markt, de bioscoop met vrijwel ernaast de  kroeg, het baden in historie bij een bieb-bezoekje.

Maar blijkbaar was het verkeerd. En nu zitten we op de verkeerde weg. Want ziet, hoe arm het leven is. De massagesalon, een atelier, de corona teststraat en nog een mini-supermarktje. Welkom op de Kleiweg, dé winkelstraat van weleer. Winkelen in betonnen dozen. Met flink veel glas en goedkope bouwmaterialen. Met veel leegstand omdat men wacht op het rendement van weleer. Wonen in winkels zelfs wellicht op de Kleiweg om dat een “normale” woning te duur is. Het vele etalageglas dicht geplakt dan kun je tenminste niet zien hoe of het bankstel staat bij Mien.

Ik heb ze nog gekend ze kochten hun binnenstad pand voor een “cent”. De bovenwoning leeg en een haast onbetaalbare winkelhuur. Wisselgeld voor broodnodige gevelrenovatie is het accepteren van 15 meter lange supermarkt gevel op de Markt. Ik weet wel, het is hun goeie recht. Maar het maakt me wat melancholiek.

Ik zie ook goede ontwikkelingen; leegstaande bovenwoningen worden weer bewoonbaar gemaakt en bestaande winkels krijgen mooie puien.

Ik zou zeggen; politiek klit wat bij elkaar met (nieuwste) wetgeving en stimuleert dat alles in gebruik is. Een binnenstad kerngebied voor ondernemers op de begane grond en erboven wonen. Bestaande ondernemers behouden hun rechten. Geen acceptatie meer van de macht van de belegger maar meedenken met de lokale ondernemer en woningzoeker. Want weet u, het is ons goeie recht, een mooi winkelhart en volop betaalbaar wonen in de binnenstad. De nieuwe tijd, net wat u zegt. 

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Advies nodig bij de verbouwing van een winkel tot jouw thuis? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.