Met kleine comfortabele stapjes sneller door de energietransitie

Met kleine comfortabele stapjes sneller door de energietransitie

“we moeten met z’n allen van het gas af. En snel ook een beetje” Zo las ik in de krant. Uiteraard motten we niks! Maar toch…

Aannemers kunnen alle verbouwingsopdrachten niet aan. Verduurzamen doen we veel minder. Terwijl we dit wel vaak terugverdienen. Probeer eens de nieuwe keuken “terug te verdienen”…. Financieel kan verduurzamen vaak ook wel; huizen zijn meer waard geworden, lenen kost niks en een verduurzaamd huis levert geld op.

Maar waarom verduurzamen we dan te weinig? Het geeft weerstand; u moet meedoen met “de energietransitie” en u moet “van het gas af”. Ik mot niks…
Het is onduidelijk; De een roept nog harder dan de ander dan hij nu DE oplossing heeft. “De één heeft het over 14.000 euro, de ander praat over 40.000 euro”. Wie ‘het’ er gelijk?
Het is onbekend dus onbemind; genieten van de nieuwe uitbouw of van de stortdouche is helder. Maar genieten van verduurzamen? Ik dacht het niet!  

Maar wat dan wel? Veranderen kost tijd. Dus begin vandaag! Heb je hier zelf geen energie voor? Denk dan eens kritisch na over je eigen woontoekomst. Doe het voor DE toekomst! Doe het bijvoorbeeld voor meer natuurlijk licht door een daklicht voor je nieuwe aanbouw. Voor meer warm water met een douche-warmteterugwinning in je nieuwe badkamer. Voor sneller een gekoeld drankje door de compacte koelkast in je nieuwe keuken. En doe het ook voor veiliger koken, minder tocht of sneller een warmer huis.

Want steeds meer deskundigen roepen ‘ laat de CV ketel voorlopig maar hangen en ga voor direct overzienbare en meetbare kleine stapjes. En geloof mij; langzamerhand zullen we dan sneller van het aardgas af zijn dan gedacht! .

Je zet toch ook niet een kleuter meteen op een racefiets en zegt dan  “en nou mot je kunnen fietsen.”

Deze bouwbabbel was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Wil jij ook langzamerhand sneller van het aardgas af? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.