Klein Amerika en Klein Griekenland in Gouda?

Klein Amerika en Klein Griekenland in Gouda?

In Gouda hadden we deze maand naast Klein Amerika ook Klein Griekenland. Qua temperatuur dan op menig Gouds zoldertje. Verblijven in Griekenland – kijkend naar de Facebook-foto’s – lijkt me dan toch aangenamer……Gesproken over het buitenland…. gaan we net zoals die gekke Amerikanen massaal aan de airco? En dan in de winter de gaskraan (met Russische) aardgas flink open zetten om de CV flink warm te laten worden. Het lijkt wellicht een aangename oplossing maar het blijft onverantwoordelijk, fossiel brandstof opmakend gedrag. En dat gedrag zorgt ook voor flink wat “on weer”. Wellicht soms lekker afkoelend maar vaker overlast en schade berokkenend.

De gemeente stimuleert al een tijdje om geen airco te kopen. Ik zou gaan voor de blauwe variant. Nee geen verlate tegenreactie op de Amerikaanse drooglegging. Er komt dus geen Goudse subsidie op alcoholische drankjes. Maar blauw vanwege het hergebruik van het water wat op je dak valt. Ik heb het over een waterbergend dak. Een slimme oplossing met flink wat subsidie.

Als verleiden niet werkt zijn er nog dwingende maatregelen. Zoals de rechtszaak tegen multinationals zoals Shell. Soms kun je, zoals onze gemeente, doorschieten door te verplichten dat hele wijken binnen 10 jaar (Russisch) aardgasvrij moeten zijn. En soms, heel soms zien bedrijven het belang in dat het anders moet zoals Eneco. De gemeente Gouda is ondertussen een beetje wakker geworden, zo is er op 12 juli een bijeenkomst. Daarin komt ook ter sprake hoe de gemeente eerst stadsbreed isolatie en energiebesparing wil stimuleren.

Tenslotte; kijk ook eens op de gemeentelijke “inspiratiekaart” of jouw zolderdakje geschikt is voor zonnepanelen. Zeker nu de gasprijs in dertien jaar nog niet zo hoog is geweest. Met een (elektrische) hybride warmtepomp hoeft het woongeluk pas opgewarmd te worden met aardgas als het buiten ijs en ijskoud is. Of koop een inductiekooplaat. Nu nog die Amerikaanse koelkast uitbannen!

Jérôme Brands
www.jeromebrands.nl

Deze bouwbabbel was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.