Wonen, werken en recreëren in de binnenstad?

Zelf woon ik in Gouda. De laatste tijd loop ik altijd wat triest door onze historische binnenstad….thuis heb ik nog een ansichtkaart; waarop Kleiwegkerk, een Gouds echtpaar en lokale slagerij.  Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar ‘t is Gouda waar ik geboren ben. Deze binnenstad, ik weet nog hoe het was, ons eigen knusse raadhuis op de markt, de bioscoop met vrijwel ernaast de  kroeg, het baden in historie bij een bieb-bezoekje.

Maar blijkbaar was het verkeerd. En nu zitten we op de verkeerde weg. Want ziet, hoe arm het leven is. De massagesalon, een atelier, de corona teststraat en nog een mini-supermarktje. Welkom op de Kleiweg, dé winkelstraat van weleer. Winkelen in betonnen dozen. Met flink veel glas en goedkope bouwmaterialen. Met veel leegstand omdat men wacht op het rendement van weleer. Wonen in winkels zelfs wellicht op de Kleiweg om dat een “normale” woning te duur is. Het vele etalageglas dicht geplakt dan kun je tenminste niet zien hoe of het bankstel staat bij Mien.

Ik heb ze nog gekend ze kochten hun binnenstad pand voor een “cent”. De bovenwoning leeg en een haast onbetaalbare winkelhuur. Wisselgeld voor broodnodige gevelrenovatie is het accepteren van 15 meter lange supermarkt gevel op de Markt. Ik weet wel, het is hun goeie recht. Maar het maakt me wat melancholiek.

Ik zie ook goede ontwikkelingen; leegstaande bovenwoningen worden weer bewoonbaar gemaakt en bestaande winkels krijgen mooie puien.

Ik zou zeggen; politiek klit wat bij elkaar met (nieuwste) wetgeving en stimuleert dat alles in gebruik is. Een binnenstad kerngebied voor ondernemers op de begane grond en erboven wonen. Bestaande ondernemers behouden hun rechten. Geen acceptatie meer van de macht van de belegger maar meedenken met de lokale ondernemer en woningzoeker. Want weet u, het is ons goeie recht, een mooi winkelhart en volop betaalbaar wonen in de binnenstad. De nieuwe tijd, net wat u zegt. 

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Advies nodig bij de verbouwing van een winkel tot jouw thuis? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.

Wanneer ga jij eindelijk van het aardgas af…..

De verkenningswijken in Gouda zijn aangewezen. Woningeigenaren krijgen de schrik van hun leven. Niet omdat de overheid heeft bedacht om het aardgas te subsidiëren zoals in Duitsland. Maar wel heeft de overheid bedacht dat de aardgaskraan, juist bij hen, waarschijnlijk, zo snel mogelijk dicht moet.

De argumenten tegen dit voornemen zijn legio. Waarom wij en niet zij? De technieken zijn helemaal niet goed. Mijn huis is niet geschikt. Het kost 50.000 euro voor mijn woning. We zijn maar een druppel op een gloeiende plaat….

Laat het desnoods maar een druppel zijn maar dan wel op een inductie kookplaat. Het steeds grilliger wordende klimaat heeft dan wel zijn voordelen. Maar het kent meer nadelen. Zo komt soms het water met bakken uit de lucht en mede daardoor staat in menig binnenstadspand het water tot de (verhoogde) voordeur drempel.

En is het zo’n ramp? Om je huis tochtvrij te maken? Om flink te besparen op je stookkosten? Zorgen voor een betere toekomst? Zorgen voor een toekomstbestendige woning? Zorgen voor minder maandlasten?

Globaal 10 procent wordt al door overheid betaald. Gemiddeld is de spaarrente onder de 1 procent gedaald en zijn de huizenprijzen met zo’n 10 procent gestegen dus desnoods leen je bij. De financieringskosten zijn veelal minder dan verlaging van de energielasten. Daarnaast wordt het koopprijsverschil tussen een niet en wel verduurzaamde woning steeds groter.

Maar je kunt het natuurlijk ook met kleine stapjes doen. Mijn gaskookplaat heb ik vervangen door een inductiekookplaat. Daarnaast heb ik voor 4,5 mille zonnepanelen gekocht. Duizend euro hiervan heeft de overheid betaald. Daardoor zijn mijn gas- en elektriciteitsrekening met circa 500 euro per jaar gedaald. Daar kan geen spaarrekening tegenop!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Advies nodig bij het aardgas vrijmaken van je woning? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.

Je bent jong en je wilt wat. Je eerste droomhuis….

Goed nieuws? Als jonge woningkoper betaal je geen overdrachtsbelasting meer!

Gevonden op toplocatie; 65m2 opgeknapt woonoppervlakte op 50m2 grond. Volgens de makelaar met “een zonnige stadstuin”, onze starters zien een binnenplaats van 3 bij 2 meter. De makelaar spreekt over “de keuken is van een compact formaat”, op de plattegrond; een pijpenla van minder dan1,5 meter breedte. De ruime zolder…….. 4 bij 4 meter met een “stahoogte” van 1,15 meter! De verkoop tekst gaat verder met “beide slaapkamers zijn ruim uitgevoerd”, deze zijn echter haast te klein om aan de actuele minimale bouweisen te voldoen.

Maar wat kost het bouwen van zo’n huis. De grond 1,5 ton en ook de aannemer vraagt de hoofdprijs; 1,5 ton. De nieuwbouwprijs komt inclusief wat bouwrente en tegenvallers op maximaal 3,5 ton vrij op naam. Als starters dit seriematig zelf zouden bouwen komen ze op maximaal 2,5 ton aan totale kosten.

Drieënhalve ton bedraagt de vraagprijs voor deze seriematig gebouwde woning uit 1889, die niet voldoet aan de actuele minimale bouweisen en de eisen van onze starters. De makelaar doet het slim. Immers we willen toch allemaal de hoofdprijs voor ons oude gedateerde woninkje? Hij verpakt het met een goede babbel en wat sfeer foto’s van vaasjes en bloemstukjes en denkt aan de krapte op de markt. En nu starters geen overdrachtsbelasting meer betalen hebben die ook wat meer te verbrassen, dus wellicht doen die zelfs ook nog mee.

Maar onze starters spelen met vuur. Huren is haast goedkoper: de hypotheek bedraagt minimaal 1500 euro per maand. En wat als de prijzen nu eens 10% zakken. Onze starters komen met een restschuld te zitten. Je bent jong en wat wil je? Dadelijk je huis moeten verkopen en blijven zitten met restschuld?

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Bouwkundig advies bij de aankoop van je woning? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.

Hier krijg je energie van!

Vroeger had men het erover om de gemeentelijke belastingen te verhogen. De gemeente geeft nu de mogelijkheid om tot 10 jaar lang geen belastingen te betalen! Voorwaarde is dan wel dat je je huis “omtovert” naar een energieleverend huis. Dankzij gesubsidieerde adviesorganisaties zoals het energienetwerk wordt dat een stuk makkelijker. Daarnaast is er steeds meer het besef dat een energieverslindend huis gewoon asociaal is. Ook merkt men dat een verduurzaamde woning prettiger woont. Geen tocht, een lekker warm huis en prettiger koken zijn zo wat opmerkingen uit het (groene) veld.

In 2020 discussieerde we over hoger, lager, iets of niets? Het is een fluctuerend grachtenwaterpeil in de binnenstad geworden! Het beste voor de historische panden. En door slim te anticiperen op de getijde van de IJssel levert dat ook nog energie op. Hebben we dan nog te weinig energie? Het grachtenwater uit de buurt kan gebruikt worden voor energieopwekking!

Ooit spraken we over verkenningsbuurten en wilde men van het gas af! Nu weten we wel beter. Maar die paar asociale woningeigenaren die nog onnodig aardgas nodig hebben worden wel geholpen. Want ook de eerste bio-gasleveringen door boeren uit de Krimpenerwaard is een feit.

Huishoudens verbruiken nauwelijks energie. En ook de gemeente is geen grootverbruiker meer. Dit dankzij hun succesvolle programma om alle gemeentelijke panden energie neutraal te krijgen. Onnodig zijn windmolens in de Krimpenerwaard. En kun je het nog herinneren die hele operaties om zonnepanelen toe te staan in de binnenstad. Hilarisch gewoon. Dat allemaal is vrijwel niet meer nodig.

We zijn super bereikbaar geworden dankzij het fietsnetwerk. Geparkeerde elektrische fietsen worden gratis opgeladen omdat we toch “groene-energie” over hebben.

Ik schrik wakker! Tja, nu we weer in het nieuwe jaar zijn ga ik altijd wat dagdromen.

Ik wens je een energiek 2021 toe!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Energie – advies op maat nodig? Ik help je graag! Neem contact met me op