Klein Amerika en Klein Griekenland in Gouda?

In Gouda hadden we deze maand naast Klein Amerika ook Klein Griekenland. Qua temperatuur dan op menig Gouds zoldertje. Verblijven in Griekenland – kijkend naar de Facebook-foto’s – lijkt me dan toch aangenamer……Gesproken over het buitenland…. gaan we net zoals die gekke Amerikanen massaal aan de airco? En dan in de winter de gaskraan (met Russische) aardgas flink open zetten om de CV flink warm te laten worden. Het lijkt wellicht een aangename oplossing maar het blijft onverantwoordelijk, fossiel brandstof opmakend gedrag. En dat gedrag zorgt ook voor flink wat “on weer”. Wellicht soms lekker afkoelend maar vaker overlast en schade berokkenend.

De gemeente stimuleert al een tijdje om geen airco te kopen. Ik zou gaan voor de blauwe variant. Nee geen verlate tegenreactie op de Amerikaanse drooglegging. Er komt dus geen Goudse subsidie op alcoholische drankjes. Maar blauw vanwege het hergebruik van het water wat op je dak valt. Ik heb het over een waterbergend dak. Een slimme oplossing met flink wat subsidie.

Als verleiden niet werkt zijn er nog dwingende maatregelen. Zoals de rechtszaak tegen multinationals zoals Shell. Soms kun je, zoals onze gemeente, doorschieten door te verplichten dat hele wijken binnen 10 jaar (Russisch) aardgasvrij moeten zijn. En soms, heel soms zien bedrijven het belang in dat het anders moet zoals Eneco. De gemeente Gouda is ondertussen een beetje wakker geworden, zo is er op 12 juli een bijeenkomst. Daarin komt ook ter sprake hoe de gemeente eerst stadsbreed isolatie en energiebesparing wil stimuleren.

Tenslotte; kijk ook eens op de gemeentelijke “inspiratiekaart” of jouw zolderdakje geschikt is voor zonnepanelen. Zeker nu de gasprijs in dertien jaar nog niet zo hoog is geweest. Met een (elektrische) hybride warmtepomp hoeft het woongeluk pas opgewarmd te worden met aardgas als het buiten ijs en ijskoud is. Of koop een inductiekooplaat. Nu nog die Amerikaanse koelkast uitbannen!

Jérôme Brands
www.jeromebrands.nl

Deze bouwbabbel was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.

Een huis kopen. Je bent toch niet gek?

Met heel veel geluk kom je in aanmerking voor denderend woongeluk. Je betaalt dan zo’n €10 per maand per m2. Gelukkig of helaas zijn de meeste huurwoningen in de Spoorzone slechts zo’n 50m2. In Gouda koop je klein overjarig woongeluk al vanaf zo’n 2 ton. Wel met, hopelijk, een hoge individuele VVE-bijdrage want vaak is er voor een oud appartementencomplex veel gezamenlijk – noodzakelijk toekomstig – onderhoud. Voor binnenstad woongeluk betaal je het dubbele. Daar beginnen de prijzen voor een beetje echt historisch woongeluk bij €5000 per m2. Voor nieuw woongeluk in Westergouwe betaal je slechts €1000. Maar daar gaat het per centimeter breedte. Helaas of gelukkig zijn de woningen niet zo breed. Zo’n 3,5 meter en ja, inderdaad zo’n 3,5 ton. Gezellig voor het gezin wat het toch al niet zo breed heeft langs de N207.

De uurlonen / tarieven blijven maar stijgen. En zeker een oude vertrouwende “handige Harry” is nauwelijks te vinden laat staan te betalen. En ook de prijzen van bouwmaterialen blijven maar stijgen. Dus enerzijds is het wel te begrijpen dat de prijzen zo stijgen maar anderzijds……Kijk eens kritisch naar je huidige woongeluk; moet je überhaupt wel een ander huis kopen? Je ontvangt veel, maar je betaalt ook veel. En hoe hoger de woningprijs hoe hoger de overdrachtsbelasting. Een verhuizing kost daardoor alleen al nu minimaal €25.000! Exclusief de eventuele nieuwe badkamer te maken door die onvindbare en of onbetaalbare handige Harry.

Dus mijn advies is, verhuis alleen als je echt ongelukkig bent in je huidige koophuis, Bijvoorbeeld omdat je te groot woont. Trakteer jezelf eens met dit wijze besluit. Zoek je geluk in onze mooie binnenstad en pak lekker ouderwets een vierkante meter terras. En bestel bijvoorbeeld een meter bier. Die prijzen zullen toch daar ook niet ondertussen zo enorm gestegen zijn.Jérôme Brands
www.jeromebrands.nl

Deze bouwbabbel was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.

Met kleine comfortabele stapjes sneller door de energietransitie

“we moeten met z’n allen van het gas af. En snel ook een beetje” Zo las ik in de krant. Uiteraard motten we niks! Maar toch…

Aannemers kunnen alle verbouwingsopdrachten niet aan. Verduurzamen doen we veel minder. Terwijl we dit wel vaak terugverdienen. Probeer eens de nieuwe keuken “terug te verdienen”…. Financieel kan verduurzamen vaak ook wel; huizen zijn meer waard geworden, lenen kost niks en een verduurzaamd huis levert geld op.

Maar waarom verduurzamen we dan te weinig? Het geeft weerstand; u moet meedoen met “de energietransitie” en u moet “van het gas af”. Ik mot niks…
Het is onduidelijk; De een roept nog harder dan de ander dan hij nu DE oplossing heeft. “De één heeft het over 14.000 euro, de ander praat over 40.000 euro”. Wie ‘het’ er gelijk?
Het is onbekend dus onbemind; genieten van de nieuwe uitbouw of van de stortdouche is helder. Maar genieten van verduurzamen? Ik dacht het niet!  

Maar wat dan wel? Veranderen kost tijd. Dus begin vandaag! Heb je hier zelf geen energie voor? Denk dan eens kritisch na over je eigen woontoekomst. Doe het voor DE toekomst! Doe het bijvoorbeeld voor meer natuurlijk licht door een daklicht voor je nieuwe aanbouw. Voor meer warm water met een douche-warmteterugwinning in je nieuwe badkamer. Voor sneller een gekoeld drankje door de compacte koelkast in je nieuwe keuken. En doe het ook voor veiliger koken, minder tocht of sneller een warmer huis.

Want steeds meer deskundigen roepen ‘ laat de CV ketel voorlopig maar hangen en ga voor direct overzienbare en meetbare kleine stapjes. En geloof mij; langzamerhand zullen we dan sneller van het aardgas af zijn dan gedacht! .

Je zet toch ook niet een kleuter meteen op een racefiets en zegt dan  “en nou mot je kunnen fietsen.”

Deze bouwbabbel was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Wil jij ook langzamerhand sneller van het aardgas af? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.

Wonen, werken en recreëren in de binnenstad?

Zelf woon ik in Gouda. De laatste tijd loop ik altijd wat triest door onze historische binnenstad….thuis heb ik nog een ansichtkaart; waarop Kleiwegkerk, een Gouds echtpaar en lokale slagerij.  Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar ‘t is Gouda waar ik geboren ben. Deze binnenstad, ik weet nog hoe het was, ons eigen knusse raadhuis op de markt, de bioscoop met vrijwel ernaast de  kroeg, het baden in historie bij een bieb-bezoekje.

Maar blijkbaar was het verkeerd. En nu zitten we op de verkeerde weg. Want ziet, hoe arm het leven is. De massagesalon, een atelier, de corona teststraat en nog een mini-supermarktje. Welkom op de Kleiweg, dé winkelstraat van weleer. Winkelen in betonnen dozen. Met flink veel glas en goedkope bouwmaterialen. Met veel leegstand omdat men wacht op het rendement van weleer. Wonen in winkels zelfs wellicht op de Kleiweg om dat een “normale” woning te duur is. Het vele etalageglas dicht geplakt dan kun je tenminste niet zien hoe of het bankstel staat bij Mien.

Ik heb ze nog gekend ze kochten hun binnenstad pand voor een “cent”. De bovenwoning leeg en een haast onbetaalbare winkelhuur. Wisselgeld voor broodnodige gevelrenovatie is het accepteren van 15 meter lange supermarkt gevel op de Markt. Ik weet wel, het is hun goeie recht. Maar het maakt me wat melancholiek.

Ik zie ook goede ontwikkelingen; leegstaande bovenwoningen worden weer bewoonbaar gemaakt en bestaande winkels krijgen mooie puien.

Ik zou zeggen; politiek klit wat bij elkaar met (nieuwste) wetgeving en stimuleert dat alles in gebruik is. Een binnenstad kerngebied voor ondernemers op de begane grond en erboven wonen. Bestaande ondernemers behouden hun rechten. Geen acceptatie meer van de macht van de belegger maar meedenken met de lokale ondernemer en woningzoeker. Want weet u, het is ons goeie recht, een mooi winkelhart en volop betaalbaar wonen in de binnenstad. De nieuwe tijd, net wat u zegt. 

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Advies nodig bij de verbouwing van een winkel tot jouw thuis? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.

Wanneer ga jij eindelijk van het aardgas af…..

De verkenningswijken in Gouda zijn aangewezen. Woningeigenaren krijgen de schrik van hun leven. Niet omdat de overheid heeft bedacht om het aardgas te subsidiëren zoals in Duitsland. Maar wel heeft de overheid bedacht dat de aardgaskraan, juist bij hen, waarschijnlijk, zo snel mogelijk dicht moet.

De argumenten tegen dit voornemen zijn legio. Waarom wij en niet zij? De technieken zijn helemaal niet goed. Mijn huis is niet geschikt. Het kost 50.000 euro voor mijn woning. We zijn maar een druppel op een gloeiende plaat….

Laat het desnoods maar een druppel zijn maar dan wel op een inductie kookplaat. Het steeds grilliger wordende klimaat heeft dan wel zijn voordelen. Maar het kent meer nadelen. Zo komt soms het water met bakken uit de lucht en mede daardoor staat in menig binnenstadspand het water tot de (verhoogde) voordeur drempel.

En is het zo’n ramp? Om je huis tochtvrij te maken? Om flink te besparen op je stookkosten? Zorgen voor een betere toekomst? Zorgen voor een toekomstbestendige woning? Zorgen voor minder maandlasten?

Globaal 10 procent wordt al door overheid betaald. Gemiddeld is de spaarrente onder de 1 procent gedaald en zijn de huizenprijzen met zo’n 10 procent gestegen dus desnoods leen je bij. De financieringskosten zijn veelal minder dan verlaging van de energielasten. Daarnaast wordt het koopprijsverschil tussen een niet en wel verduurzaamde woning steeds groter.

Maar je kunt het natuurlijk ook met kleine stapjes doen. Mijn gaskookplaat heb ik vervangen door een inductiekookplaat. Daarnaast heb ik voor 4,5 mille zonnepanelen gekocht. Duizend euro hiervan heeft de overheid betaald. Daardoor zijn mijn gas- en elektriciteitsrekening met circa 500 euro per jaar gedaald. Daar kan geen spaarrekening tegenop!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Advies nodig bij het aardgas vrijmaken van je woning? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.

Je bent jong en je wilt wat. Je eerste droomhuis….

Goed nieuws? Als jonge woningkoper betaal je geen overdrachtsbelasting meer!

Gevonden op toplocatie; 65m2 opgeknapt woonoppervlakte op 50m2 grond. Volgens de makelaar met “een zonnige stadstuin”, onze starters zien een binnenplaats van 3 bij 2 meter. De makelaar spreekt over “de keuken is van een compact formaat”, op de plattegrond; een pijpenla van minder dan1,5 meter breedte. De ruime zolder…….. 4 bij 4 meter met een “stahoogte” van 1,15 meter! De verkoop tekst gaat verder met “beide slaapkamers zijn ruim uitgevoerd”, deze zijn echter haast te klein om aan de actuele minimale bouweisen te voldoen.

Maar wat kost het bouwen van zo’n huis. De grond 1,5 ton en ook de aannemer vraagt de hoofdprijs; 1,5 ton. De nieuwbouwprijs komt inclusief wat bouwrente en tegenvallers op maximaal 3,5 ton vrij op naam. Als starters dit seriematig zelf zouden bouwen komen ze op maximaal 2,5 ton aan totale kosten.

Drieënhalve ton bedraagt de vraagprijs voor deze seriematig gebouwde woning uit 1889, die niet voldoet aan de actuele minimale bouweisen en de eisen van onze starters. De makelaar doet het slim. Immers we willen toch allemaal de hoofdprijs voor ons oude gedateerde woninkje? Hij verpakt het met een goede babbel en wat sfeer foto’s van vaasjes en bloemstukjes en denkt aan de krapte op de markt. En nu starters geen overdrachtsbelasting meer betalen hebben die ook wat meer te verbrassen, dus wellicht doen die zelfs ook nog mee.

Maar onze starters spelen met vuur. Huren is haast goedkoper: de hypotheek bedraagt minimaal 1500 euro per maand. En wat als de prijzen nu eens 10% zakken. Onze starters komen met een restschuld te zitten. Je bent jong en wat wil je? Dadelijk je huis moeten verkopen en blijven zitten met restschuld?

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Bouwkundig advies bij de aankoop van je woning? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.

Hier krijg je energie van!

Vroeger had men het erover om de gemeentelijke belastingen te verhogen. De gemeente geeft nu de mogelijkheid om tot 10 jaar lang geen belastingen te betalen! Voorwaarde is dan wel dat je je huis “omtovert” naar een energieleverend huis. Dankzij gesubsidieerde adviesorganisaties zoals het energienetwerk wordt dat een stuk makkelijker. Daarnaast is er steeds meer het besef dat een energieverslindend huis gewoon asociaal is. Ook merkt men dat een verduurzaamde woning prettiger woont. Geen tocht, een lekker warm huis en prettiger koken zijn zo wat opmerkingen uit het (groene) veld.

In 2020 discussieerde we over hoger, lager, iets of niets? Het is een fluctuerend grachtenwaterpeil in de binnenstad geworden! Het beste voor de historische panden. En door slim te anticiperen op de getijde van de IJssel levert dat ook nog energie op. Hebben we dan nog te weinig energie? Het grachtenwater uit de buurt kan gebruikt worden voor energieopwekking!

Ooit spraken we over verkenningsbuurten en wilde men van het gas af! Nu weten we wel beter. Maar die paar asociale woningeigenaren die nog onnodig aardgas nodig hebben worden wel geholpen. Want ook de eerste bio-gasleveringen door boeren uit de Krimpenerwaard is een feit.

Huishoudens verbruiken nauwelijks energie. En ook de gemeente is geen grootverbruiker meer. Dit dankzij hun succesvolle programma om alle gemeentelijke panden energie neutraal te krijgen. Onnodig zijn windmolens in de Krimpenerwaard. En kun je het nog herinneren die hele operaties om zonnepanelen toe te staan in de binnenstad. Hilarisch gewoon. Dat allemaal is vrijwel niet meer nodig.

We zijn super bereikbaar geworden dankzij het fietsnetwerk. Geparkeerde elektrische fietsen worden gratis opgeladen omdat we toch “groene-energie” over hebben.

Ik schrik wakker! Tja, nu we weer in het nieuwe jaar zijn ga ik altijd wat dagdromen.

Ik wens je een energiek 2021 toe!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Energie – advies op maat nodig? Ik help je graag! Neem contact met me op