Hier krijg je energie van!

Hier krijg je energie van!

Vroeger had men het erover om de gemeentelijke belastingen te verhogen. De gemeente geeft nu de mogelijkheid om tot 10 jaar lang geen belastingen te betalen! Voorwaarde is dan wel dat je je huis “omtovert” naar een energieleverend huis. Dankzij gesubsidieerde adviesorganisaties zoals het energienetwerk wordt dat een stuk makkelijker. Daarnaast is er steeds meer het besef dat een energieverslindend huis gewoon asociaal is. Ook merkt men dat een verduurzaamde woning prettiger woont. Geen tocht, een lekker warm huis en prettiger koken zijn zo wat opmerkingen uit het (groene) veld.

In 2020 discussieerde we over hoger, lager, iets of niets? Het is een fluctuerend grachtenwaterpeil in de binnenstad geworden! Het beste voor de historische panden. En door slim te anticiperen op de getijde van de IJssel levert dat ook nog energie op. Hebben we dan nog te weinig energie? Het grachtenwater uit de buurt kan gebruikt worden voor energieopwekking!

Ooit spraken we over verkenningsbuurten en wilde men van het gas af! Nu weten we wel beter. Maar die paar asociale woningeigenaren die nog onnodig aardgas nodig hebben worden wel geholpen. Want ook de eerste bio-gasleveringen door boeren uit de Krimpenerwaard is een feit.

Huishoudens verbruiken nauwelijks energie. En ook de gemeente is geen grootverbruiker meer. Dit dankzij hun succesvolle programma om alle gemeentelijke panden energie neutraal te krijgen. Onnodig zijn windmolens in de Krimpenerwaard. En kun je het nog herinneren die hele operaties om zonnepanelen toe te staan in de binnenstad. Hilarisch gewoon. Dat allemaal is vrijwel niet meer nodig.

We zijn super bereikbaar geworden dankzij het fietsnetwerk. Geparkeerde elektrische fietsen worden gratis opgeladen omdat we toch “groene-energie” over hebben.

Ik schrik wakker! Tja, nu we weer in het nieuwe jaar zijn ga ik altijd wat dagdromen.

Ik wens je een energiek 2021 toe!

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Energie – advies op maat nodig? Ik help je graag! Neem contact met me op